Press ESC to close

Het opnemen van bijeenkomsten van advocaten en gevangenen zou ongrondwettelijk zijn

De hoogste Nederlandse juridische autoriteit, de Raad van State, heeft de plannen van het parlement om interviews op te nemen tussen advocaten en mensen die in de gevangenis zitten verscheurd. hoge beveiliging gevangenissen, omdat dit in strijd zou zijn met de grondwet en het Europese mensenrechtenverdrag.

Minister van Justitie Franc Weerwind had visuele opnames van onderlinge ontmoetingen willen sanctioneren hoge beveiliging gevangenen en advocaten na beweringen dat sommige leden van het juridische team berichten hadden doorgegeven aan de buitenwereld.

Maar vorige maand stemden de Kamerleden vóór een BBB-motie om zowel audio- als beeldopnamen toe te staan, en een tweede VVD-motie om de minister het recht te geven om elke gevangene te selecteren die moet worden opgenomen.

In het eerste geval zou de opname vijf jaar bewaard worden en eventueel beluisterd worden. In het tweede geval zou een onafhankelijk panel naar de opname luisteren en beslissen of actie nodig was.

De maatregelen werden genomen ondanks de protesten van minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind. Vervolgens vroeg hij de raad om advies.

De raad zei maandag dat vertrouwelijke communicatie tussen advocaat en verdachte “de kern vormt van het recht op een eerlijk proces”. Dit is volgens de raad “van groot belang in een democratie”.

Het bureau wijst er ook op dat er nu al uitzonderingen kunnen worden gemaakt, maar alleen in individuele gevallen en als er duidelijke aanwijzingen zijn dat er misbruik wordt gemaakt van het recht op vertrouwelijke gesprekken.

“Beide amendementen houden hier geen rekening mee”, aldus de raad. “Wij concluderen daarom dat de amendementen onverenigbaar zijn met de grondwet, de Europese mensenrechtenwetgeving en de wetgeving van de Europese Unie.”

Weerwind heeft de stemming over de herziene wetgeving nu uitgesteld. Hij kan er nu voor kiezen om het geheel in te trekken of de Eerste Kamer zijn zegje te laten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *