Press ESC to close

Het rechtse Nederlandse kabinet was het daarmee eens: ,,We hebben een deal”, zegt Wilders

De vier partijen die betrokken zijn bij de vorming van een nieuwe rechtse regering in Nederland hebben een akkoord bereikt over de kabinetssamenstelling, zei extreemrechtse leider Geert Wilders dinsdagmiddag op sociale media.

‘We zijn eruit’, zei Wilders. “Een deal over alles, een nieuw kabinet.”

De overeenkomst heeft zowel betrekking op de “mensen” als op de verdeling van verantwoordelijkheden, meldde de Telegraaf, eraan toevoegend dat Wilders geen verdere details gaf. “De rest hoor je later”, zegt de PVV-leider.

NSC-leider Pieter Omtzigt zei dat hij “optimistisch” is en dat er later meer over de ministers bekend zal worden gemaakt. BBB-leider Caroline van der Plas zei dat alle vier de partijen buitengewoon tevreden zijn.

Moeilijkheidsgraad

Maandag hadden insiders gezegd dat de gesprekken met grote moeilijkheden verliepen, omdat de vier partijen probeerden de ministeriële standpunten te verdelen en geschikte kandidaten te vinden vóór de zelfopgelegde deadline van 26 juni.

Voormalig chef van de inlichtingendienst Dick Schoof wordt de volgende premier en heeft de afgelopen twee weken samen met de vier partijleiders gewerkt aan het finaliseren van de volgende regering.

De rechtse partijen PVV, VVD, NSC en BBB zouden een kleiner kabinet willen dan de vorige regering van Mark Rutte, die twintig ministers en negen staatssecretarissen telde.

Bovendien spraken ze eerder af dat de helft van de ministersbanen naar mensen van buiten het Haagse politieke systeem moet gaan.

Meer om te volgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *