Press ESC to close

Het RIVM waarschuwt voor een tekengolf nu het buitenwandelseizoen op gang komt

Wandelaars worden aangespoord om te controleren op tekenbeten nadat het RIVM de afgelopen weken een toename van het aantal incidenten meldde.

De meeste tekenbeten zijn onschadelijk, maar jaarlijks ontwikkelen ongeveer 27.000 mensen de ziekte van Lyme, wat kan leiden tot gezwollen gewrichten en weefsels, stijfheid en in het ergste geval beroertes en blindheid. Eén op de 27 patiënten heeft langdurige complicaties.

De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen door het bloedzuigende insect. Een veel voorkomend vroeg symptoom is uitslag die zich vanuit de beet verspreidt in de vorm van een doelwit.

Volgens het RIVM ligt het aantal meldingen tot nu toe dit jaar 39% lager dan gemiddeld, waarschijnlijk omdat het natte lenteweer mensen ervan weerhoudt naar buiten te gaan.

Maar nu het hoogseizoen voor zowel wandel- als tekenactiviteiten nadert, roept het bureau mensen op om te controleren op beten nadat ze tijd in de buitenlucht hebben doorgebracht.

Iedereen die een tekenbeet ontdekt, kan bij de arts een antistoffentest aanvragen om te controleren op de ziekte van Lyme. Thuistestkits zijn online verkrijgbaar voor ongeveer € 20,-, maar het RIVM waarschuwt dat deze niet betrouwbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *