Press ESC to close

Het verbod op de verkoop van tabak in supermarkten zal dorpen met één winkel treffen

Het verbod op de verkoop van sigaretten in supermarkten kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse dorpswinkels, die afhankelijk zijn van hun inkomsten uit de verkoop van tabak om winst te maken, aldus de NOS maandag.

Vanaf 1 juli mogen supermarkten geen tabaksproducten meer verkopen en dat schaadt de 574 dorpswinkels die de enige diensten verlenen in de kleinste gemeenten van het land.

Henk Hoeve, eigenaar van de enige supermarkt in Gasselternijveen, een dorp met 1850 inwoners in Drenthe, zegt dat het verbod hem zo’n 20% van zijn omzet gaat kosten. Maar als klanten elders tabak gaan kopen, zegt hij, kunnen ze ook elders hun boodschappen doen.

“En dat zou nog eens 10% kunnen betekenen”, zei hij tegen de omroeporganisatie. Hoeve heeft naast zijn supermarkt een aparte tabakswinkel geopend om de omzetdaling te compenseren. “Als je het mij vraagt, zou iedereen moeten stoppen met roken”, zei hij. “Maar we hopen dat dit onze klanten in het dorp zal houden.”

De regionale statistische groep Locatus zegt dat ongeveer 4.800 tabaksverkooppunten in supermarkten zullen verdwijnen vanwege de nieuwe regelgeving. Tot nu toe zijn er in hun plaats zo’n 75 nieuwe tabaksspecialisten geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *