Press ESC to close

Hollandse grijze garnaal, een populaire snack aan zee, is in prijs verdubbeld

De prijs van 100 gram De hoeveelheid Nederlandse grijze garnalen is de afgelopen vijf maanden verdubbeld, waarbij een Nederlands ounce nu ongeveer € 10 kost.

Een zacht wit broodje met garnaal en saus – een populaire lekkernij tijdens een dagje uit – is inmiddels gestegen naar ongeveer € 8,50, en sommige verkooppunten schrappen ze helemaal van de kaart, meldt het AD.

“Ik heb gehoord dat een restaurant in Antwerpen 36 euro vraagt ​​voor drie garnaalkroketten”, zegt Adri Bruijnooge van visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke. “Niemand gaat dat betalen.”

Er zijn verschillende redenen waarom de garnalen zo duur zijn geworden; een daarvan is de toenemende schaarste. Volgens onderzoek van de Universiteit van Wageningen hebben de 150 garnalenvissers in Nederland vorig jaar zo’n 7,4 miljoen kilo garnalen gevangen, maar dat is 54% minder dan een jaar geleden.

Brandstof is ook duurder geworden en de trawlers worden geconfronteerd met meer beperkingen over waar ze kunnen vissen, vanwege offshore windmolenparken en de uitbreiding van de zeereserves.

Ongeveer 25% van de garnalenvissers heeft inmiddels hun boten verkocht en opgegeven, aldus de krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *