Press ESC to close

Hongarije steunt de Nederlandse premier Mark Rutte voor een toppositie bij de NAVO

Nederlands premier Mark Rutte is vrijwel verzekerd van de topbaan bij NAVO nu dat Hongaars premier Viktor Orbán heeft ermee ingestemd hem te steunen.

Hongarije en Roemenië waren de enige twee landen die Rutte in de weg stonden om het stokje van Jens over te nemen Stoltenberg, nadat Slowakije maandagavond zijn zegen had gegeven aan de benoeming.

Rutte en Orbán ontmoetten elkaar maandagavond voor een “open gesprek” dat “gericht was op de toekomst” en dinsdagmiddag zei Orbán in een post op sociale media dat “Hongarije bereid is het bod van premier Rutte op de secretaris-generaal van de NAVO te steunen.

Orbán zei eerder deze maand dat hij twee belangrijke voorwaarden had om Rutte te steunen, waarvan de eerste een kwestie was eerde tweede een militaire claim.

In termen van militaire omstandigheden zei Orbán dat Hongarije geen secretaris-generaal van de NAVO kan steunen die pleit voor het verplicht stellen van militaire actie buiten het bondgenootschap.

“We zouden graag een overeenkomst willen sluiten dat we niet zullen deelnemen aan NAVO-operaties tegen de Russen in Oekraïne, zelfs als we NAVO-lid zijn”, vertelde Orbán aan een Hongaars nieuwsmagazine.

Stoltenberg heeft Hongarije inmiddels die zekerheid gegeven en Rutte heeft nu gezegd dat hij die zal handhaven.

“Na de bijeenkomst van gisteren in Brussel bevestigde premier Mark Rutte dat hij deze deal volledig steunt en dat zal blijven doen, mocht hij de volgende secretaris-generaal van de NAVO worden. In het licht van zijn belofte is Hongarije bereid het bod van premier Rutte te steunen, zei Orbán.

Daarnaast zei Orbán dat Rutte “mij ook verzekerde dat zijn doel als NAVO secretaris-generaal Het zal zijn om alle bondgenoten met hetzelfde niveau van begrip en respect te behandelen.”

Orbán was boos over de opmerkingen die Rutte in 2021 maakte toen hij verwees naar nieuwe anti-LGBTI-wetgeving in Hongarije.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *