Press ESC to close

Iedereen mag stemmen in het groene referendum van Amsterdam

Iedereen die minimaal vijf jaar officieel in Amsterdam woont, kan stemmen in een adviserend referendum donderdag over het groen in de stad, als ze maar een stempasje hebben gekregen.

In totaal komen 724.818 mensen in aanmerking om deel te nemen aan het referendum, maar de resultaten zijn niet bindend voor de gemeenteraad en ambtenaren kunnen de resultaten negeren.

Het gemeentebeleidsdocument over de “hooftgroenstructuur” Het beslaat 90 pagina’s en schetst welke verschillende soorten groene ruimten er in de Nederlandse hoofdstad zijn en wat beschermd moet worden.

Maar Critici zeggen dat het nieuwe beleid de bescherming van sommige parken en tuinen van de stad zal verzwakken En meer landelijke landschappen en zeggen dat er te veel uitzonderingen zijn die bebouwing in beschermde gebieden mogelijk maken.

Ook zijn ze kritisch over een aantal definities die in het rapport worden gebruikt, waardoor sportvelden van kunstgras, groene daken en privétuinen mogelijk zijn. En bermen langs de weg moeten worden aangemerkt als officiële groene ruimten in de stad tellen mee voor het totaal.

Mensen die stemmen in het referendum zullen de vraag krijgen: “Bent u voor of tegen het besluit dat is genomen over de groene infrastructuur”, wat de weg vrijmaakt voor een simpel ja of nee antwoord.

Geen van de partijen die betrokken zijn bij de campagne voor het referendum heeft enige informatie in het Engels gepubliceerd, en dat geldt ook voor de gemeenteraad.

Ook in Katwijk en Alkmaar vinden er referenda plaats. In Katwijk wordt aan de kiezers gevraagd of zij plannen voor uitbreiding van het betaald parkeren steunen, terwijl in Alkmaar wordt gestemd over plannen voor een vuurwerkverbod. Iedereen die langer dan vijf jaar in een van beide steden heeft gewoond, kan stemmen – als hij/zij een stempas heeft ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *