Press ESC to close

“Ik eet kaas op brood, maar geen hagelslag”

De uit Ohio afkomstige Bethany Papenbrock (45), directeur van RSA Films EU, verhuisde in 2012 via Seattle, New York en haar geliefde Berlijn naar Amsterdam. Engelstalig Nederland bood haar meer uitdagende werkmogelijkheden in de film- en reclamewereld. Bethany, die met haar 4-jarige zoon en hond Nikka in Amsterdam west woont, vindt het leuk kaasstengels (maar niet bitterballen) en de sfeer van een kleine stad in Amsterdam, maar ze is geschokt door het Nederlandse weer en het gebrek aan hoogte.

Hoe ben je in Nederland terechtgekomen?

Ik heb in Londen gestudeerd toen ik op de universiteit zat en wist toen al dat ik altijd in het buitenland wilde wonen. Ik woonde destijds in Seattle, Washington, maar ik ging naar Berlijn en werd er verliefd op.

Het had de energie die ik miste in New York, maar de gemeenschap waar ik van hield in Seattle. Dus ik dacht: ik ga verhuizen. Ik had al een reis naar Londen, Berlijn en Amsterdam gepland om te gaan interviewen toen ik nog in Seattle werkte als producer voor een bureau.

Toen kwam ik erachter dat we een van onze grootste klanten kwijtraakten en dat ze 20% van het bureau loslieten, en ik zat op het hakblok. Ik heb alles opgeborgen en een enkeltje Europa gekocht.

Maar ik kon geen Duits spreken of werken, en alle scripts waren van Duitse regisseurs en de contracten waren in het Duits. Ik deed eigenlijk projectmanagement, niet produceren, en ik besefte hoe belangrijk werk voor mij is. Ik voelde me niet vervuld, en dus dacht ik na ongeveer tien maanden: wat moet ik nu doen?

Ik wist dat ik niet terug wilde naar de Verenigde Staten. En toen belde het bureau waarmee ik hier had geïnterviewd, 180 Amsterdam, mij en zei dat ze een fulltime baan beschikbaar hadden als ik naar Amsterdam wilde verhuizen. Dus verhuisde ik in mei 2012 naar Amsterdam, deed mijn inburgeren lessen, en nu heb ik een permanente verblijfsvergunning in de EU. En het was geweldig. Amsterdam is een gemakkelijke plek om te wonen.

Hoe omschrijf je jezelf – een expat, lovepat, immigrant, internationaal enz.?

Oef. Ik denk dat ik begon als expat, maar geen geplande terugkeer meer heb, dus ik zou zeggen dat ik meer een international ben. Mijn vrienden komen overal vandaan en mijn werk brengt me overal. Ik zou zeggen een internationaal mens die eigenlijk geen andere talen spreekt.

Hoe lang ben je van plan te blijven?

Ik heb hier een appartement en heb een volledig Nederlandse hond en een half-Nederlands kind dat ik samen met zijn Nederlandse vader opvoed. Dus ik ben hier in ieder geval voor de komende 15 jaar!

Spreek jij Nederlands en hoe heb je dat geleerd?

Een beetje. Ik heb een aantal cursussen Nederlands gevolgd.

En toen ze in internationale bedrijven werkten, spraken ze het nooit. Maar nu ik een kind heb, besef ik dat het nogal belangrijk is in de communicatie met zijn andere vrienden. Omdat hij vrienden zal hebben die Frans of Spaans zijn en die ook Nederlands leren.

Als ik Engels spreek, kijken ze me aan alsof ik tien hoofden heb. Maar ik wil er ook zeker van zijn dat ik alleen Engels spreek met mijn zoon, omdat hij elders uiteraard Nederlands spreekt.

Zijn vader spreekt Nederlands, zijn grootouders spreken Nederlands en zijn school is in het Nederlands. Ik spreek goed genoeg om mensen ervan te overtuigen dat ik het kan spreken, maar ik heb niet de synapsen om te antwoorden. Maar zodra ik wegloop van een situatie, besef ik dat ik volledig in het Nederlands had kunnen antwoorden.

Wat is jouw favoriete Nederlandse ding? (denk aan een fiets, of euthanasie, of Ajax – wat ze maar willen)

Oh, waarschijnlijk gewoon op de fiets springen, fietsen.

Ik hou er ook van, en misschien is het meer iets voor een kleine stad, maar ik hou ervan dat als ik gewoon mijn huis uit loop en koffie haal, ik waarschijnlijk iemand tegenkom die ik ken.

Ik denk dat het een beetje de industrie is, maar ook een beetje de sfeer van een kleine stad. En als je overal iemand ziet, blijf je scherp. Je kunt geen klootzak zijn.

Hoe Nederlands ben je geworden?

Ik hou wel van kaas op mijn brood in de ochtend, maar niet hagelslag. Ik heb nog steeds geen regenbroek en heb er ook geen smaak voor gekregen bitterballen of kroketten.

Dus niet erg Nederlands, denk ik. Hoewel ik er nu de tijd voor neem. Ik ben een beetje langzamer gegaan.

Welke drie Nederlanders (dood of levend) zou jij het liefst willen ontmoeten?

De eerste die in je opkomt is Rutger Hauer. Omdat ik uiteraard graag zou willen weten hoe het was om met mijn baas, Sir Ridley, te werken [Scott], over een van de meest iconische films ooit. Binnen zijn dus Blade RunnerIk denk dat hij er één zou zijn. En hij is gewoon een legendarische Nederlandse acteur.

Rutger Hauer. Foto: Depositphotos.com

Ik denk dat ik ook Johan Cruijff zou moeten zeggen, gewoon zodat ik de afgunst zou zijn van elke Nederlander ooit. Vooral iedere Nederlander.

En misschien Van Gogh. Waarom het oor? Waarom links? Waarom niet het recht?

Wat is jouw belangrijkste toeristische tip?

Ik hou ervan om Amsterdam te verlaten en een aantal andere kleinere steden zoals Zutphen of Leiden te bezoeken.

Heeft u weinig tijd of wilt u Amsterdam gewoon optimaal beleven, neem dan een fiets op de pont naar Noord, rijd langs de oude dijk huizen en bezoek plaatsen als FC Hyena, brouwerij Oedipus of Pllek. Ook een wandeling over de Noordermarkt is een must.

Verspil ook geen tijd met wachten in lange rijen, alleen maar omdat je een plek op TikTok hebt gezien. De friet bij de snackbar aan de overkant van mijn appartement in het Westen zijn net zo goed, zo niet beter, dan die in de 9 straatjes.

Vertel ons iets verrassends dat u over Nederland heeft ontdekt

Dat het weer zo verschrikkelijk is. Ik verhuisde uit Seattle, dat bekend staat om zijn grijze, natte klimaat, maar ik wist niet dat Amsterdam vergelijkbaar was. Ik ben hier op 2 mei 2012 komen wonen en tijdens mijn eerste borrel met mijn collega’s moest ik van mijn drankje nippen. biertje met gehandschoende handen!

Wat zou u doen als u nog maar 24 uur in Nederland had?

Begin met een rondje hardlopen door het Rembrandtpark en het Vondelpark. Slenter dan over de Noordermarkt of langs de Utrechtsestraat gevolgd door een brunch bij Little Collins.

’s Avonds zou ik met vrienden een privérondvaart maken als het water rustiger is en je de prachtige grachtenpanden kunt zien. En ik rondde de avond af in een bruine kroeg zoals Tabac of Café de Wetering.

Bethany Papenbrock was in gesprek met Lauren Comiteau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *