Press ESC to close

Illegale arbeid levert onbetrouwbare bedrijven meer op dan de boetes

Inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken hebben het parlement gewaarschuwd dat de boetes die zij kunnen opleggen aan werkgevers die werknemers van buiten de EU inzetten zonder de juiste vergunningen, niet langer hoog genoeg zijn om impact te hebben.

De hoogte van de boetes is momenteel gemaximeerd op 8.000 euro per overtreding, een bedrag dat sinds 2005 niet meer is gestegen. Als de boetes met de inflatie waren gestegen, zouden ze nu 15.000 euro bedragen, zeggen de inspecteurs.

Illegale arbeid heeft “financiële voordelen”, zelfs als de werkgever een boete krijgt. De claim is gebaseerd op een beoordeling van 24 gevallen waarin, zo zeggen de inspecteurs, de werkgevers hun kosten met 60% hebben kunnen verlagen.

Zelfs als een werkgever een boete krijgt, is hij of zij nog steeds beter af dan wanneer hij het reguliere salaris en de daarmee samenhangende kosten had betaald.

In één geval kreeg een kok in een Aziatisch restaurant € 1.000 contant per maand betaald om negen of tien uur per dag, zes dagen per week te werken. Door hem onder de toonbank te betalen, kon de eigenaar € 38.000,- besparen.

Andere gevallen hadden betrekking op schoonmaak, bouw, scheepsbouw en landbouw. In 90% van de onderzochte gevallen hadden werkgevers de boete in minder dan een jaar ‘terugverdiend’ en in zeven van de 24 gevallen in minder dan drie maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *