Press ESC to close

In laboratorium gekweekte vleesbedrijven hopen op de smaak van succes

De markt voor laboratoriumvlees in Nederland warmt op, met de allereerste Europese proeverij voor het ene bedrijf en een investeringspakket van € 40 miljoen voor het andere.

Mosa Meat maakte dinsdag bekend nog eens € 40 miljoen aan nieuw kapitaal te hebben binnengehaald. Het bedrijf bereidt momenteel de eerste formele proeverijen van zijn kweekrundvlees in Nederland voor.

Bij de financieringsronde, die volgens Mosa Meat overtekend is, zijn nieuwe en bestaande partners betrokken, waaronder de PHW Group, een van de grootste pluimveeproducenten van Europa.

Ondertussen hield het Leidse Meatable woensdag de eerste officiële testen van zijn laboratoriumvarkensvlees in Europa, waarbij topchef Ron Blaauw en startup-gezant prins Constantijn voor het proefpanel werden opgeroepen.

Een geselecteerde groep proevers mocht in de worst bijten, een combinatie van 28% in het laboratorium gekweekt varkensvet en plantaardige ingrediënten.

“Het is even wennen omdat je weet dat je iets anders gaat eten, maar het was lekker krokant en smaakte precies zoals je van een normale worst zou verwachten”, aldus RTL Nieuws verslaggever Agnes de Goede.

Dit jaar is Meatable van plan zijn eerste producten te lanceren in Singapore, waar het na goedkeuring meerdere productproeverijen heeft gehouden van het Singaporese Voedselagentschap.

Nederlandse uitvinding

De eerste in het laboratorium gekweekte vleesburger, een Nederlandse uitvinding, was dat wel gepresenteerd in 2013maar proeven was ten strengste verboden.

Vorig jaar lanceerde Nederland een praktijkcode om proeverijen onder gecontroleerde en veilige omstandigheden mogelijk te maken, nadat Kamerleden vóór de maatregel hadden gestemd. Nederland is een van de weinige die proeverijen wereldwijd toestaat, waaronder Singapore, Israël en de VS.

Momenteel zijn er in Nederland vier bedrijven bezig met de ontwikkeling van laboratoriumvlees en het is niet goedkoop. Daan Luining van Meatable vertelde Nu.nl dat de worst die woensdag werd gegeten ongeveer € 100,- zou hebben gekost. “We hebben nog een lange weg te gaan om € 5 te bereiken,” zei hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *