Press ESC to close

Inspecteurs van dierenwelzijn worden geconfronteerd met een sterke toename van verwaarlozing van katten en honden

Dierenwelzijnsinspecteurs zeggen dat ze vorig jaar te maken hebben gehad met een sterke stijging van het aantal verwaarloosde honden en katten, vergeleken met de coronajaren.

In 2023 ontving de keuringsdienst 2.760 meldingen van verwaarloosde honden, 400 meer dan in 2022. Meldingen van verwaarloosde katten stegen van 1.528 naar 1957, meldt nieuwswebsite Nu.nl.

Er waren verschillende oorzaken, waaronder de pandemie en de impact ervan op de economie, hoge inflatie en stijgende dierenartskosten, aldus omroep NOS.

Veel mensen, zo zeiden de inspecteurs, ‘kochten tijdens de coronaperiode in een opwelling een kat of hond als gezelschapsdier en dachten er niet aan om na de crisis voor hen te zorgen.’

“Nu treffen onze inspecteurs veel katten en honden aan die worden verwaarloosd door hun baasjes, die niet meer voor ze kunnen of willen zorgen”, zegt hoofdinspecteur Marc Jacobs tegen de NOS.

Vooral mensen met een laag inkomen worden geconfronteerd met een groot financieel obstakel om hun huisdier naar de dierenarts te brengen, zei Jacobs.

Honden en katten werden ook massaal in opvangcentra gedumpt nadat de beperkingen vanwege het coronavirus waren opgeheven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *