Press ESC to close

Internationale Amsterdammers kunnen stemmen over groenplan

Niet-EU-onderdanen kunnen worden uitgesloten van de EU-parlementsverkiezingen van 6 juni, maar iedereen die minimaal vijf jaar officieel in Amsterdam woont, kan stemmen in een adviserend referendum over de groene ruimten van de stad.

Het gemeentebeleidsdocument over de “hooftgroenstructuur” Het beslaat 90 pagina’s en schetst welke verschillende soorten groene ruimten er in de Nederlandse hoofdstad zijn en wat beschermd moet worden, waardoor residentiële of andere bebouwing uitgesloten wordt.

Het huidige officiële beleid van de stad dateert uit 2011 en a nieuwe strategie werd afgerond in 2022. “Deze nieuwe strategie beschermt meer groene gebieden en verbindt groene ruimtes tussen bebouwde gebieden”, zeggen stadsfunctionarissen.

Maar Critici zeggen dat het nieuwe beleid de bescherming van sommige parken en tuinen van de stad zal verzwakken En meer landelijke landschappen. Ze zijn met name bezorgd over de plannen van de gemeente om meer windturbines binnen de stadsgrenzen te plaatsen en zeggen dat er te veel uitzonderingen zijn die het mogelijk maken om in beschermde gebieden te bouwen.

Ook zijn ze kritisch over een aantal definities die in het rapport worden gebruikt, waardoor sportvelden van kunstgras, groene daken en privétuinen mogelijk zijn. En bermen langs de weg moeten worden aangemerkt als officiële groene ruimten in de stad tellen mee voor het totaal.

De critici zijn erin geslaagd voldoende handtekeningen te verzamelen om een ​​referendum over de plannen af ​​te dwingen, dat eveneens op 6 juni zal plaatsvinden. Het referendum heeft slechts een adviserend karakter en stadsambtenaren kunnen de uitslag negeren.

Mensen die stemmen in het referendum zullen de vraag krijgen: “Bent u voor of tegen het besluit dat is genomen over de groene infrastructuur”, wat de weg vrijmaakt voor een simpel ja of nee antwoord. De Engelse vertaling kwam echter in de problemen en de stad werd gedwongen zeventien reclameborden te vervangen waarop het referendum onder de internationale inwoners werd gepromoot.

Reinier van Dantzig, verantwoordelijk voor de groene strategie van de stad, is niet van plan campagne te voeren over de kwestie en zal geen gemeentegeld of personeel gebruiken om zijn plannen te promoten, zei hij eerder tegen gemeenteraadsleden.

Acht groepen die tegen de plannen zijn en vijf die een neutrale campagne willen voeren, hebben gemeentefinanciering aangevraagd om hun boodschap over te brengen.

Momenteel vallen stempasjes door de brievenbussen van mensen in de hoofdstad. Heeft u deze niet ontvangen en denkt u stemgerechtigd te zijn, neem dan contact op met verkiezingen@amsterdam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *