Press ESC to close

Is jouw alcoholvrij bier 0,0? Nederlandse brouwers willen uniforme regels

Nederlandse brouwers willen uniforme Europese regels om valse concurrentie te voorkomen en verwarring te voorkomen over de term ‘alcoholvrij’ voor bieren met een kleine hoeveelheid alcohol.

In Nederland kan zogenaamd alcoholvrij bier slechts 0,1% alcohol bevatten, terwijl alcoholvrije wijn tot 0,5% kan bevatten. Alles tot 1,2% wordt bestempeld als ‘alcoholarm’ of ‘alcoholarm’.

In andere Europese landen zijn de regels echter anders: België en Duitsland etiketteren bier met een volume van 0,5% alcoholvrij, terwijl in Spanje en Italië de term dranken omvat met respectievelijk maximaal 1% en 1,2% alcohol.

Deze producten worden ook in Nederland verkocht, waardoor supermarkten ‘alcoholvrij’ bier met meer dan 1% alcohol verkopen en dit is volgens Nederlandse brouwers oneerlijke concurrentie.

De Europese regel is dat bier en wijn met 0,5% alcohol “non-alcoholisch” mogen worden genoemd en sommige Nederlandse brouwers kiezen voor de Engelse term omdat zij niet de alcoholvrij nominatie zouden mogen krijgen.

“De etikettering is misleidend, vooral voor mensen die helemaal geen alcohol willen consumeren”, zegt Anne Lutgerink van het gezonde eetinstituut Voedingscentrum tegen de NOS. “De terminologie suggereert iets dat niet waar is. Het is erg verwarrend”, zei ze.

De brouwers zijn het erover eens dat de verschillende Europese regels verwarrend maar niet misleidend zijn. “We houden ons aan de regels, maar het is in het belang van de consument om duidelijk te zijn over wat er in het bier zit”, zegt Jos Oostendorp, voorzitter van Craft, dat 200 kleine brouwerijen vertegenwoordigt.

Om tot een uniformer etiketteringssysteem te komen, praten de beroepsverenigingen van brouwerijen met hun Europese collega’s, maar tot nu toe zijn de Duitse brouwers niet happig op het veranderen van de regels, aldus Oostendorp. ‘Maar uiteindelijk komen ze misschien wel’, zei hij.

Voedselveiligheidswaakhond NVWA zei dat ze zou kijken naar de Engelse term ‘non-alcoholic’ op Nederlandse bieren om te zien of deze misleidend is.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid moeten mensen die geen alcohol kunnen drinken of dat niet willen, het etiket controleren op het exacte alcoholgehalte of voor de zekerheid de variant 0,0 kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *