Press ESC to close

Italianen, Britten en Amerikanen voeren lijst nieuwe Amsterdammers aan

Volgens nieuw onderzoek van het statistiekbureau O&S van de stad waren Italianen, Britten en Amerikanen de grootste migrantengroepen die vorig jaar naar Amsterdam verhuisden.

Ongeveer 36% van de 918.000 inwoners van Amsterdam heeft wortels in het buitenland, en ruim de helft van hen – 173.540 – is in de afgelopen tien jaar aangekomen. Turkije, Duitsland, Frankrijk, India, Oekraïne, Spanje en Rusland vervolledigen de top 10 van immigrantengroepen, aldus O&S.

“De resultaten van het onderzoek weerspiegelen wat er op het wereldtoneel gebeurt”, zegt socioloog Roos Gerritsma vrijdag tegen het Parool. “Amsterdam is van oudsher een plek waar mensen zich vrij en veilig voelen en werk kunnen doen dat in hun land van herkomst niet of niet mogelijk is. In Italië is bijvoorbeeld al een tijdje sprake van een braindrain.”

De tech- en gamingsector trekken veel buitenlandse werknemers aan, maar velen zijn ook werkzaam in de horeca, zegt arbeidsmarkthoogleraar Leo Lucassen van de Universiteit Leiden.

“Deze sector heeft de afgelopen tien jaar mensen uit het buitenland aangetrokken”, zei hij. Er zijn minder lokale mensen beschikbaar om dit soort werk te doen en “dus zijn we afhankelijk van mensen uit het buitenland.”

Terwijl de meeste mensen die de afgelopen tien jaar naar de Nederlandse hoofdstad zijn verhuisd, kwamen werken, kwamen anderen om te studeren of zijn wat O&S ‘lifestylemigranten’ noemt.

“Leefstijlmigranten”, aldus Gerritsma, vragen zich af waar ze zouden willen wonen. “Het feit dat bijna iedereen in Amsterdam Engels spreekt, maakt de stad heel toegankelijk”, zegt Gerritsma tegen de krant. “En alles is dichtbij: je bent heel snel bij restaurants, musea, parken, markten en bioscopen, en dat is uniek.”

Uit het onderzoek bleek ook dat ruim de helft van de nieuwkomers in een particuliere huurwoning woont. Ongeveer 27% woont in een eigen woning en de rest woont in woningcorporatiewoningen. Recente migranten vormen ook 27% van de hoogverdieners van de stad, voornamelijk door hun werk in de IT.

De komst van zoveel nieuwkomers leidt tot wrijvingen en vorige maand stelde de Partij van de Arbeid voor dat expats in Amsterdam een ​​cursus ‘Amsterdammer worden’ zouden moeten volgen, met onder meer taal-, geschiedenis- en cultuurlessen, en ontmoetingen met mensen die ‘in Amsterdam hebben gewoond’. langer in de stad.”

Geef de buitenlander de schuld

Expats krijgen momenteel de schuld van het woningtekort, de hoge huurprijzen en de toenemende dominantie van het Engels in winkels en cafés. Uit onderzoek van de lokale omroep AT5 vorig jaar bleek dat 71% van de autochtone bevolking van mening is dat expats de Nederlandse samenleving negeren, geen Nederlands spreken en geen moeite doen om hun buren te leren kennen.

En vorig jaar riep burgemeester Femke Halsema expats op om “uit hun bubbel te komen” en deel uit te maken van de lokale gemeenschap.

Eerder dit jaar zei het CBS echter dat mensen van Nederlandse afkomst met hoge salarissen het minst vaak mensen met buitenlandse roots in hun netwerk van vrienden, collega’s en buren hebben.

Hoe hoger het inkomen, hoe groter de kans dat ze in een gescheiden zeepbel leven, aldus het CBS in een nieuw rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *