Press ESC to close

Je baas moet vanaf vandaag weten hoe je naar je werk gaat

Bedrijven met meer dan 100 werknemers zijn verplicht om bij te houden hoe hun personeel naar hun werk gaat, op grond van een nieuwe wet die is ontworpen om de CO2-uitstoot te beperken.

De maatregel gaat maandag in en vloeit voort uit het klimaatakkoord uit 2019, waar ook bedrijven voor tekenden.

De CO2-uitstoot zal in 2030 met 49% moeten zijn gehalveerd ten opzichte van het niveau van 1990 en in 2050 met 95%.

Tussen 20% en 25% van de uitstoot is te wijten aan verkeer, terwijl werkgerelateerde reizen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 6% van alle uitstoot. De gegevens kunnen worden gebruikt om de uitstoot van het verkeer te beperken, zeggen experts.

Van de jaarlijkse 40 miljard werkkilometers wordt het grootste deel met de auto afgelegd, zo blijkt uit cijfers van het mobiliteitsbeleidsinstituut KiM. Het openbaar vervoer is goed voor zo’n 6 miljard km en de fiets voor 4 miljard km. Wandelingen naar het werk zijn goed voor 200 miljoen km.

Emissiedoelstellingen

Tot 2027 zullen bedrijven moeten bijhouden welke soorten vervoer mensen gebruiken om naar hun werk te komen. Daarna worden doelen gesteld om de uitstoot te beperken.

Volgens Milieuorganisatie Natuur & Milieu is het een goede eerste stap om te achterhalen hoeveel CO2 er daadwerkelijk wordt uitgestoten voordat er een norm wordt gesteld. “Bedrijven krijgen de ruimte om eerst een inventarisatie te maken”, zegt programmaleider mobiliteit Nienke Onnen tegen de NOS.

De organisatie hoopt dat de registratie gevolgd zal worden door een discussie over wat werknemers nodig hebben en wat werkgevers kunnen bieden, met hulp van de overheid. “Ze zouden fietsen of elektrische auto’s kunnen subsidiëren. Of zorg ervoor dat busroutes bedrijventerreinen aandoen, of neem maatregelen om thuiswerken mogelijk te maken”, aldus Onnen.

Werkgeversvakbond AWVN zegt dat veel werkgevers geen idee hebben wat hun ecologische voetafdruk is en dat ze met de nieuwe inzichten aan de slag kunnen om hun commitment aan het klimaatakkoord waar te maken.

Volgens de vakbond zijn de meeste bedrijven ondanks de extra administratie positief over de stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *