Press ESC to close

Je hebt tot 1 juni: Timmermans geeft deadline kabinetsbesprekingen

Nederland heeft al bijna vijf maanden een overgangsregering en er is geen teken van een snelle oplossing, aangezien er weinig vooruitgang wordt geboekt in de coalitiebesprekingen over lastige kwesties als immigratie en mest.

Nu heeft Frans Timmermans, leider van de alliantie GroenLinks-PvdA, gezegd dat hij graag een rol zou spelen in de onderhandelingen, maar niet bij de extreemrechtse PVV.

Timmermans zei in een gesprek met Nieuwsuur aan de vooravond van het nationale partijcongres dat hij bereid is in te grijpen als de huidige gesprekken mislukken. En mocht de liberale partij VVD aanbellen: “Ik zou de deur niet dichtslaan”, zei Timmermans.

De alliantie van Timmermans behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2022 25 zetels en kwam daarmee op de tweede plaats, vóór de VVD. Maar VVD-leider Dilan Yesilgöz heeft herhaaldelijk gezegd dat ze niet met de GL-PvdA zou samenwerken, maar liever met extreemrechts zou onderhandelen.

Als de PVV, VVD, NSC En BBB heeft op 1 juni nog geen akkoord bereikt, “ze moeten op zoek gaan naar alternatieven, maar niet naar nieuwe verkiezingen”, zei Timmermans tegen het AD.

‘Na een half jaar niets moet er iets gebeuren’, zei hij. “Je kunt mensen niet laten wachten voor altijd. De PVV, VVD, NSC En BBB trekt aan een dood paard.”

Het huidige onderhandelingsteam zal uiterlijk 15 mei verslag uitbrengen over de voortgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *