Press ESC to close

Jongen, 11, geboren in Nederland, wordt bedreigd met deportatie

Een 11-jarige jongen, geboren in Amsterdam, riskeert deportatie naar Armenië omdat hij niet voldoet aan de strengere criteria voor kindervluchtelingen.

Mikael, die na de zomer aan het Cygnus Gymnasium begint, won zijn zaak in 2021 voor de rechtbank, maar het ministerie van Justitie gaat door met zijn deportatieplannen en de kwestie ligt nu bij de Raad van State.

Ruim 25.000 mensen hebben een petitie getekend waarin wordt opgeroepen om de jongen te laten blijven, en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft staatssecretaris Erik van der Berg persoonlijk gebeld om clementie te vragen.

Mikael en zijn moeder wonen in een vluchtelingencentrum in Zuidoost en zij is sinds 2010 in het land. “We zijn dankbaar dat we een dak boven ons hoofd hebben, maar dit is geen veilige omgeving”, zegt ze tegen het Parool. “Mensen gebruiken drugs, dampen en drinken. We hebben geen koelkast, geen wasmachine en Mikael heeft een rustige plek nodig om zijn huiswerk te maken.”

Op 1 augustus zullen Mikael en zijn moeder naar een nieuwe locatie verhuizen om zich voor te bereiden op hun vertrek naar Armenië. “De IND kan mij net zo goed naar Ghana sturen”, zegt Mikael tegen de krant. “Ik weet net zoveel over dat land als Armenië.”

In 2013 voerde de Nederlandse regering amnestie in voor kinderen ouder dan vijf jaar die hun hele leven of het grootste deel van hun leven in Nederland hadden doorgebracht, maar in de illegaliteit leefden als gevolg van de storm rond Mauro Manuel. Manuel werd op tienjarige leeftijd door zijn moeder op het vliegtuig gezet, maar werd op zijn achttiende met deportatie bedreigd.

Mikael kwam niet in aanmerking voor de amnestie omdat hij nog geen vijf was, en dat betekent dat hij onder strengere regels valt die in 2019 zijn ingevoerd.

De familie wacht al 2,5 jaar op een definitieve uitspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *