Press ESC to close

Joost Klein maakte een dreigend gebaar naar de cameravrouw van het Songfestival

Het incident dat leidde tot de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival Europapa gediskwalificeerd voor de finale van zaterdag gecentreerd over een cameravrouw die Joost Klein filmde nadat hij donderdag had deelgenomen aan de halve finale, de Nederlandse omroep AvroTros zei in een verklaring.

“Tegen duidelijk gemaakte afspraken werd Joost gefilmd toen hij net van het podium kwam en zich naar de greenroom moest haasten”, aldus de verklaring. “Op dat moment gaf Joost herhaaldelijk aan dat hij niet gefilmd wilde worden. Dit werd niet gerespecteerd.

“Dit leidde tot een dreigende beweging van Joost richting de camera. Joost raakte de cameravrouw niet aan. Dit incident werd gemeld, gevolgd door een onderzoek door de EBU en de politie.”

AvroTros zei dat het uitgebreid overleg had gevoerd met de European Broadcasting Union en verschillende oplossingen had voorgesteld.

“Toch heeft de EBU alsnog besloten Joost Klein te diskwalificeren. AvroTros vindt de straf zeer zwaar en onevenredig”, aldus de verklaring. “We zijn erg teleurgesteld en boos voor de miljoenen fans die zo enthousiast waren over vanavond. Wat Joost naar Nederland en Europa bracht, had niet zo mogen eindigen.”

Klein zelf is enorm ontdaan over de hele affaire, zegt AvroTros-directeur Taco Zimmerman tegen actualiteitenprogramma EenVandaag. “Hij wilde zo graag optreden. Hij draagt ​​een zak en as.”

De omroeporganisatie is van plan formeel te protesteren tegen het EBU-besluit, zei hij.

Ondertussen hebben tot nu toe ruim 175.000 mensen een petitie ondertekend om solidariteit te tonen met Klein.

Meer problemen

De Joost Klein is niet de enige kwestie die de krantenkoppen haalt aanlopen naar de wedstrijdfinale.

Alessandra Mele, die de stemmen van de Noorse jury had moeten voorlezen, heeft zich teruggetrokken uit de wedstrijd. “Verenigd door muziek is het motto van het Eurovisie Songfestival, maar op dit moment zijn die woorden lege woorden”, zei ze. “Er is een genocide gaande en ik zou jullie allemaal willen vragen je ogen te openen.” Ze beëindigde de Instagram-verklaringen door te zeggen “Bevrijd Palestina”.

De Franse deelnemer Slimane stopte zijn optreden tijdens de laatste repetitie om op te roepen tot vrede. ‘Elke artiest hier wil over liefde zingen en over vrede’, zei hij. “We moeten verenigd zijn door muziek, ja, maar met liefde voor vrede.”

Het is in strijd met de regels van het Eurovisie Songfestival om politieke verklaringen af ​​te leggen, maar de EBU heeft nog niet gezegd of Slimane met sancties te maken krijgt.

Smartphones

Volgens de Nederlandse omroep NOS zijn vertegenwoordigers van Ierland en Griekenland En Zwitserland heeft ook een klacht ingediend over de Israëlische delegatie omdat zij hun smartphones gebruikten om hen zonder toestemming te filmen.

De drie landen namen zaterdagmiddag niet deel aan de vlaggenparade voorafgaand aan de laatste repetitie.

De Ierse Eurovisie Songfestival-deelnemer Bambie Thug heeft dat ook gedaan naar verluidt een beroep gedaan op de concurrentie organisatoren om in te gaan op het commentaar dat op de Israëlische televisie werd gegeven vóór hun optreden in de halve finale van dinsdag.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *