Press ESC to close

Kamerleden bekritiseren de condoleances van de EU voor Iran, Iraniërs in NL-partij

Verschillende Nederlandse politici hebben het besluit van de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, om namens de EU condoleances te betuigen na de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, ongepast genoemd.

Raisi en de minister van Buitenlandse Zaken van het land werden maandag dood aangetroffen nadat hun helikopter in de mist was neergestort. Er is nog geen officiële reactie vanuit Nederland.

D66-parlementariër Jan Paternotte zei dat de snelheid waarmee Michel handelde “totaal misplaatst” was, gezien het aantal mensen dat is omgekomen als gevolg van Raisi en het regime. SP-leider Jimmy Dijk zei op sociale media dat de actie van Michel “ongehoord, ongepast en ongepast” was.

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman zei dat Nederland een aanvullende verklaring moet afleggen waarin de focus ligt president Raisi’s ‘slachting’, terwijl Caspar Veldkamp van de NSC zei dat de verklaring van Michel niet tegen de familie van Raisi gericht mag zijn, maar tegen de ‘families van de mensen die zijn vermoord, gemarteld en onderdrukt’.

Een woordvoerder van Michel zei later echter dat “diplomatie dialoog vereist… zelfs met regimes waarmee we grote meningsverschillen hebben”. Het is “essentieel” om in gesprek te blijven met Iran om verdere escalatie in de regio te voorkomen, aldus de woordvoerder.

De VS hebben ook hun officiële condoleances aangeboden “als standaardprocedure”.

Ondertussen vieren Iraanse dissidenten in Nederland de dood van de man die bekend staat als de ‘slager’, waarbij een groep met vlaggen zwaait en een geïmproviseerde dans houdt buiten de ambassade in Den Haag.

“Voor ons is het een feest omdat we blij zijn”, zegt een vrouw tegen RTL Nieuws. “Hij heeft verschrikkelijke dingen gedaan, hij heeft mensen geëxecuteerd en ons land heeft geleden.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *