Press ESC to close

Kamerleden steunen het verbod op energieheffingen voor eigenaren van zonnepanelen

Een meerderheid van de Kamerleden wil energiebedrijven tegenhouden opladen consumenten die overtollige elektriciteit uit hun zonnepanelen terugleveren aan het nationale elektriciteitsnet.

Bijna alle energiebedrijven hebben inmiddels een vorm van heffing ingevoerd. Ze stellen dat de vergoedingen noodzakelijk zijn omdat ze kosten met zich meebrengen en dat het oneerlijk zou zijn om deze door te berekenen aan alle klanten, ook aan klanten zonder panelen.

NSC-parlementariër Wytske Postma wordt gesteund door de vier coalitiepartijen en anderen in haar poging om de beschuldigingen onwettig te laten verklaren. Moeten betalen om elektriciteit aan het elektriciteitsnet te leveren, is “de wereld op zijn kop”, zei ze voorafgaand aan het debat van donderdag over de energieregelgeving.

Volgens Postma bestaat het risico dat huishoudens op zonnige dagen hun panelen uitzetten als ze de kosten moeten betalen. Ze wil ook dat energiebedrijven meer doen om de netcapaciteit, die al tot het breekpunt is opgerekt, te vergroten.

De aftredende regering wilde de huidige regeling, die eigenaren van zonnepanelen in staat stelt de hoeveelheid energie die zij aan het elektriciteitsnet hebben geleverd, af te trekken van hun energierekening. eigen gebruik, maar de senaat stemde tegen het in februari.

De nieuwe coalitiepartners zijn echter overeengekomen om de regelgeving in 2027 in één keer stop te zetten en zeggen dat dit zo’n 621 miljoen euro aan extra belastinginkomsten voor de schatkist zal opleveren.

Bijna één op de drie Nederlandse huishoudens heeft inmiddels zonnepanelen op hun dak, aldus netbeheerder Netbeheer Nederland. In totaal hebben Nederlandse huizen nu 2,6 miljoen panelen, een stijging van 600.000 ten opzichte van een jaar geleden, zei Netbeheer vorige maand.

De stijging van vorig jaar volgt op een stijging van 30% in 2022, ingegeven door de sterk stijgende energieprijzen. Echter, de verkoop vertraagde in de tweede helft van vorig jaar en het zou kunnen dat de markt langzaam verzadigd raakt, aldus Netbeheer.

De Nederlandse consumenten- en marktautoriteit ACM zei eerder dit jaar dat energiebedrijven enkele honderden euro’s per klant per jaar moeten betalen om hun overtollige elektriciteit te verwerken en te verrekenen met het reguliere verbruik. Er wordt momenteel gewerkt aan een gedetailleerder rapport, dat later deze maand zal worden gepubliceerd.

Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van de lobbygroep Energie Nederland van energiebedrijven, zegt dat er totale onduidelijkheid bestaat over hoe de overheid om wil gaan met zonnepanelen en overtollige elektriciteit. “Het is niet te volgen”, zei ze tegen de NOS. “Dit is een jojo-strategie en we hebben dringend behoefte aan duidelijkheid.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *