Press ESC to close

Kersen niet insecticidevrij omdat telers uitstel krijgen

Kersentelers mogen onder druk van Kamerleden nog een jaar lang twee insecticiden gebruiken om een ​​invasieve fruitvlieg te bestrijden.

De fruitvlieg (Drosophila suzukii ) bestaat in Nederland al tien jaar en boeren hebben een speciale dispensatie gekregen voor de insecticiden Exirel en Tracer.

Minister van Landbouw Piet Adema besloot de ontheffing in te trekken op basis van een rapport waarin voedselveiligheidswaakhond NVWA waarschuwde dat ongeveer een derde van de telers zich niet aan de regels hield rondom het veilig gebruik van insecticiden. Te frequente toepassingen en hoge doseringen vormen een bedreiging voor het grondwater, aldus de NVWA.

Het besluit van Adema werd bekritiseerd door fruittelers die vreesden dat hun bedrijven eronder zouden lijden. BBB-parlementsleden dienden een motie in om telers nog een jaar lang de insecticiden te laten gebruiken, gesteund door een meerderheid van de parlementsleden die zeiden dat “de Nederlandse kers deel uitmaakt van de Nederlandse cultuur”.

In zijn reactie op de motie, waarin hij zijn eerdere besluit terugdraait, zegt Adema dat het aantal telers dat de regels overtreedt “aanzienlijk is gedaald”, van 92% “in het verleden” naar 42% in 2023.

De minister zei ook dat er “geen alternatieven” zijn voor de insecticiden, hoewel telers volgens Wageningen Universiteit hun gewas kunnen beschermen door netten te gebruiken en door rottend fruit te verwijderen en te vernietigen om te voorkomen dat nieuwe generaties fruitvliegen zich ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *