Press ESC to close

Kinderen van nazi-collaborateurs dringen aan op voorzichtigheid als het gaat om digitale archieven

Familieleden van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s hebben gecollaboreerd, hebben er bij ambtenaren op aangedrongen uiterst voorzichtig te zijn bij het online plaatsen van informatie over hun voorouders, zo meldt Trouw dinsdag.

Volgens de Nederlandse wet kunnen de archieven over de duizenden medewerkers vanaf 2025 online worden geplaatst, maar sommige van hun kinderen en kleinkinderen maken zich zorgen over de manier waarop ze kunnen worden gebruikt, aldus de krant.

In plaats daarvan zeggen ze dat de informatie in eerste instantie alleen beschikbaar mag worden gesteld via bibliotheken, gemeentehuizen en officiële archieven, wat zou moeten voorkomen dat mensen meer willen weten over hun land. buren of die op zoek zijn naar schandalen.

Het oorspronkelijke archief omvat zo’n 30 miljoen documenten, foto’s en dagboeken En brieven van mensen die met de nazi’s hebben samengewerkt, maar ook verklaringen van buren en vrienden.

“We hebben reacties gevraagd van nabestaanden en we merken een zekere terughoudendheid”, zegt Jeroen Saris van de nabestaanden organisatie Werkgroep Herkenning, tegen de NOS.

“Als jij [release the documents] geleidelijker kun je de reacties en de impact monitoren. Wij denken dat dit een humanere manier is om met gevoelige informatie, zoals grote familiegeheimen, om te gaan.”

Saris zelf is er voorstander van om het hele archief openbaar te maken. “Dit is de enige manier waarop we kunnen onderzoeken wat er in deze periode is gebeurd”, zei hij. Geen van de nabestaanden is tegen het publiceren van de documenten. Ze maken zich alleen zorgen over de manier waarop het gebeurt, zei hij.

Wel vindt de Werkgroep Herkenning dat nabestaanden in ernstige gevallen, zoals verraad binnen het gezin zelf, in beroep moeten kunnen gaan tegen het online plaatsen van bepaalde documenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *