Press ESC to close

Koeman hoopt dat ‘München-spirit’ Oranje zal inspireren tegen Roemenië

Ronald Koeman heeft de geest van de kampioen van 1988 opgeroepen aan de vooravond van de laatste zestien wedstrijden van Nederland tegen Roemenië op het EK van 2024.

Koeman weet dat de wedstrijd waarschijnlijk zijn laatste als hoofdtrainer zal zijn als zijn team er niet in slaagt vooruitgang te boeken tegen een ploeg die op de 47e plaats van de wereld staat, na de media-verscheuring die ze te verduren kregen na de 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk een week geleden.

Een positief voorteken voor Oranje is dat ze in München spelen, de stad waar Nederland de WK-finale van 1974 verloor van West-Duitsland, maar veertien jaar later ook hun enige grote titel won, toen Koeman samen met Marco van Basten in het team zat. Ruud Gullit en Frank Rijkaard.

“Als we een beetje het geluk hebben van 1988, winnen we morgen ook”, zei Koeman maandag op een persconferentie.

De coach zei dat de spelers de teleurstelling van de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk achter zich hadden gelaten en een openhartige discussie hadden gehad over waar het team achterbleef bij de verwachtingen.

“Het was een lange week. Ik had liever gehad dat het korter was geweest”, aldus Koeman. “Aan de andere kant hebben we veel tijd gehad om terug te blikken op de afgelopen wedstrijd.

Gunstige loting

“We hebben kunnen analyseren waar het mis ging, waar we op de verkeerde plek zaten, waar het ons aan energie ontbrak. Dat hebben we gedaan, de spelers en technische staf waren er open over. Iedereen heeft op een andere manier laten zien wat we kunnen en moeten doen, maar dinsdag weten we pas of het op het veld werkt.”

Ondanks dat ze als derde eindigden in hun poule, heeft Oranje een goed gelijkspel behaald, aan de andere kant van Frankrijk, Duitsland en Spanje. Een overwinning op Roemenië zou echter een herkansing met hun Oostenrijkse kwelgeesten kunnen veroorzaken als ze Turkije dinsdagavond in de laatste wedstrijd van de tweede ronde kunnen verslaan.

Koeman zal naar verwachting Denzel Dumfries terugroepen, die tegen Oostenrijk werd weggelaten om een ​​pijnlijke hamstring te beschermen. Donyell Malen zal zijn plaats in een vernieuwde formatie behouden, waarbij Memphis Depay de aanval zal leiden.

Malen, Xavi Simons en Cody Gakpo zullen waarschijnlijk een gevorderde rol op het middenveld spelen, ondersteund door Tijjani Reijnders en Jerdy Schouten. Dat betekent geen plaats voor Joey Veerman van PSV, die al na 35 minuten werd uitgeschakeld tegen Oostenrijk.

“Het belangrijkste is dat we minder ruimte weggeven en beter drukken”, aldus Koeman. “Wat het tegen Oostenrijk lastig maakte, is dat we slordig aan de bal waren. Het is heel duidelijk dat we alles beter moeten doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *