Press ESC to close

Kredietregister bewaart namen te lang, zegt privacywaakhond

De nieuwe regels voor de registratie van schulden in Nederland gaan niet ver genoeg en duizenden mensen blijven op de officiële lijst van debiteuren staan, ook al hebben ze al hun schulden afbetaald, zegt de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag.

Momenteel houdt het kredietregistratiebureau Krediet Registratie een aantekening bij naast de namen van mensen die vijf jaar lang hun schulden hebben afgelost, wat het voor hen lastig maakt om een ​​nieuwe lening of hypotheek aan te vragen, aldus de AP.

“Dit heeft tot idiote situaties geleid”, zegt AP-bestuurslid Katja Mur. “Misschien is er een incassobureau ingeschakeld omdat je jaren geleden te laat was met betalen voor een Playstation en nu geen hypotheek kunt krijgen. Dit is buiten alle proporties.”

De nieuwe regels zullen de kennisgevingstermijn van vijf jaar terugbrengen tot drie jaar, maar dat gaat niet ver genoeg, aldus Mur. “Het BKR mag niets van je hebben als je je schulden hebt betaald”, zegt ze. “Als u uw schulden heeft afbetaald, waarom zou u dan in het register blijven staan?”

In het BKR-register zijn zo’n 10 miljoen namen opgenomen, waaronder mensen die rood hebben gestaan ​​bij hun bank en achterlopen met het aflossen van leningen, evenals de omvang en looptijd van alle leningen.

Er is een juridische industrie ontstaan ​​die mensen helpt hun naam uit het register te verwijderen. “Onze ervaring is dat ze altijd nee zeggen”, zegt Deepak Thakoerdien van juridisch adviesbureau Dynamiet Nederland tegen de NOS. “Ze komen pas in beweging als we met juridische stappen dreigen.”

De AP is ook bezorgd dat abonnementen op streamingdiensten zoals Neflix mogelijk ook in het register worden opgenomen, en wijst erop dat de nieuwe regelgeving dit niet uitsluit.

Twee jaar geleden zei het BKR dat het alle hypotheken in zijn registers wilde opnemen, niet alleen de hypotheken met een betalingsachterstand. Ook wil het de studieschulden verhogen.

Het register vermeldt momenteel betalingsachterstanden van minimaal drie maanden bij banken en hypotheekverstrekkers, feitelijke leningen voor mobiele telefoons en schulden bij andere officiële kredietinstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *