Press ESC to close

Man die veroordeeld wordt in een zelfmoordkruitzaak, berooft zich van het leven

Een 77-jarige man uit Castricum, beschuldigd van het illegaal helpen bij zelfmoord, heeft dagen voordat hij veroordeeld zou worden een einde aan zijn leven gemaakt, aldus het Openbaar Ministerie.

Aanklagers hadden tegen Tom de M. een gevangenisstraf van 2,5 jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens het online verkopen van een chemische verbinding die bekend staat als ‘stof X’.

Het naamloze poeder, dat in de chemische industrie wordt gebruikt, werd verkocht als een pijnvrij middel om iemands leven te beëindigen, maar het kan tot 40 uur duren voordat mensen overlijden, zeggen experts.

Het verkopen van het poeder is op zichzelf geen strafbaar feit, maar volgens de Nederlandse wet is het illegaal om iemand te helpen sterven, behalve door een arts volgens de strikte voorwaarden van de euthanasiewetgeving.

Volgens de officier van justitie heeft De M. het poeder aan zeker 223 mensen geleverd, van wie er zes zijn overleden, onder wie een 33-jarige man.

Geld witwassen

De M verdiende ongeveer € 75.000 met de verkoop van het middel en werd eveneens beschuldigd van het witwassen van geld.

De aanklager zei dat De M “zeer weinig verantwoordelijkheid had getoond voor de levens van anderen”, maar De M hield vol dat zijn daden niet voortkwamen uit hebzucht, maar uit de behoefte om anderen te helpen. Het middel werd 60 dagen lang in een kluis met een code bewaard, zodat mensen die het bestelden de tijd hadden om van gedachten te veranderen.

M is de tweede persoon die wordt verdacht van het leveren van middel X en die stierf voordat hij werd veroordeeld. Loek de Leeuw, 80, overleed in april “door de stress van de langdurige rechtszaak”, zegt zijn dochter tegen de Volkskrant.

Donderdag wordt het vonnis verwacht tegen de overgebleven groep oudere leden en ex-leden van de recht-op-sterf-actiegroep Coöperatie Laatste Wil (CLW), waarvan M. lid was.

Ze worden ervan beschuldigd deel uit te maken van een criminele organisatie. Substantie X werd illegaal verspreid via een ondergronds circuit dat banden had met de organisatie, beweert de aanklager.

Iedereen die kampt met zelfmoordgedachten kan online anoniem met iemand chatten op www.113.nl of bellen naar het gratis nummer 0800-0113.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *