Press ESC to close

Man hield vier nachtclubpersoneel gegijzeld in ‘schreeuw om hulp’ – rechtbank

Een man die vier nachtclubpersoneel urenlang gijzelde, probeerde jarenlang hulp te zoeken voor zijn ernstige geestelijke gezondheidsproblemen, zo heeft de rechtbank laten weten.

Corné H. bood via zijn advocaat zijn excuses aan aan zijn slachtoffers en stemde in met het ondergaan van psychiatrische en psychologische onderzoeken naar aanleiding van het incident op 30 maart.

De 28-jarige ging naar Café Petticoat in Ede, Gelderland, omdat het in de vroege uren van een zondagochtend sloot, en vertelde het personeel dat hij explosieven bij zich had. Hij hield de eigenaar en drie bar gevangen en eiste € 10.000 in contanten en immuniteit van vervolging.

De zeven uur durende belegering eindigde toen H. zijn gevangenen vrijliet en zichzelf overgaf nadat hij telefonisch met de politie over zijn overgave had onderhandeld. Hij was gewapend met verschillende messen in het café, maar geen explosieven, hoorde de rechtbank.

Tijdens de zitting zei zijn advocaat Petra Breukink dat het incident een schreeuw om hulp was en dat H. niet van plan was zijn slachtoffers getraumatiseerd achter te laten.

“Hij is niet iemand die een behandeling afwijst. Integendeel, hij schreeuwt om hulp. Soms is hij bang voor zichzelf. Hij vroeg zelf een zorgbevel aan, maar werd de deur gewezen.”

Posttraumatische stress

Breukink zei dat H. expliciet had gevraagd zijn excuses aan te bieden aan zijn slachtoffers en hun families. “In de gesprekken die ik met hem voerde, stonden het gevoel van schuld en wroeging voorop”, zei ze. “Hij weet net zo goed als wie dan ook hoe het is om te leven met een posttraumatische stressstoornis en dat maakt hem verdrietig.”

Volgens officier van justitie Sandra Leusink hadden de ouders van H. contact opgenomen met de politie zodra zij merkten dat hij betrokken was bij de gijzeling. Hij leed aan posttraumatische stress en een autistische spectrumstoornis en had te maken gehad met mishandeling in de jeugdzorg, aldus Leusink.

Een verdere procedurele hoorzitting was gepland op 1 oktober ter voorbereiding op het volledige proces op 10 december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *