Press ESC to close

Máxima blijft de populairste koninklijke show, zo blijkt uit NOS-onderzoek

Het publieke vertrouwen in koning Willem-Alexander is niet hersteld na de dip die het tijdens het coronavirus opliep na een reeks spraakmakende blunders van de vorst. Uit onderzoek blijkt echter dat de situatie inmiddels is gestabiliseerd, zegt de NOS zaterdag.

De NOS publiceert elke Koningsdag, wanneer Willem-Alexander zijn verjaardag viert, een update over de populariteit van het koningshuis. Dit jaar is de familie in Emmen.

Over het algemeen geven Nederlanders de koning gemiddeld een 6,6, in lijn met vorig jaar maar ruim lager dan de 7,7 in 2020. Dat jaar genoot de koning het vertrouwen van 75% van de bevolking, maar dat is inmiddels gezakt naar 44%.

Er zijn echter grote verschillen tussen jong en oud. Vorig jaar zei nog 51% van de 18- tot 35-jarigen blij te zijn met de koning, maar dat is nu gedaald naar 41%. Maar er is geen verandering in zijn steun ten opzichte van de 55-plussers, die nog steeds 47% bedraagt.

Koningin Máxima blijft met een 7,3 op 10 de populairste royal. Maar ook hier is driekwart van de 55-plussers en ongeveer de helft van de 18 tot en met 35-jarigen tevreden over de manier waarop zij haar werk doet.

Prinses Amalia scoort nog steeds een 7 op 10 en wordt omschreven als “volwassen, slim, betrokken, ambitieus” en een goede opvolger voor de troon”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *