Press ESC to close

MBO-stagiaires hebben minder kans om betaald te worden dan studenten

Volgens onderzoek van de vakschool wordt ongeveer 60% van de studenten op handelsscholen niet betaald tijdens hun stage OnderzoekNed en het CBS, dat in opdracht van het kabinet is gemaakt.

Ongeveer 75% van de hbo-studenten wordt betaald tijdens hun werkervaring programma’s, net als 65% van de universiteitsstudenten. Maar slechts 41% van de mbo-studenten krijgt enige vorm van compensatie. Mbo-studenten die wel betaald krijgen, verdienen ook minder dan hbo- en universiteitsstudenten.

Veel hangt echter af van de sector waarin zij werkzaam zijn. Zo’n 77% van de studenten op lerarenopleidingen krijgt niets betaald, wat minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs “onverklaarbaar” noemt, zeker gezien het aanhoudende tekort aan gekwalificeerd personeel.

GroenLinks-PvdA-parlementariër Mikal Tseggai is nu bezig met het opstellen van wetgeving die werkgevers verplicht om stagiairs te compenseren voor hun tijd op de baan. Ze stelt dat niet betaald krijgen niet alleen slecht is voor hun geestelijke gezondheid, maar ook betekent dat ze ander werk moeten doen om hun rekeningen te kunnen betalen.

Zonder compensatie wordt een stage een voorrecht dat niet iedereen zich kan veroorloven, zei ze.

Dijkgraaf zei in een reactie dat ‘een passende beloning’ hoort bij een positieve eerste ervaring op de arbeidsmarkt. “Helaas blijkt uit dit onderzoek dat dit lang niet overal het geval is”, zei hij.

Momenteel wordt de beloning van stagiaires geregeld via sector- of bedrijfsloon- en arbeidsvoorwaardenovereenkomsten. Het loon voor stagiaires wordt expliciet genoemd in slechts 10% van de 681 loon- en arbeidsvoorwaardenovereenkomsten die de onderzoekers hebben bekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *