Press ESC to close

Meer mensen krijgen een overdosis partydrug 3-MMC

Het aantal meldingen van overdoses van het verboden designerdrug 3-MMC is het afgelopen jaar verdubbeld, aldus toxicologisch informatiecentrum NVIC.

Het centrum ontving in 2023 in totaal 200 oproepen van zorgverleners, gemiddeld vier per week, een verdubbeling ten opzichte van 2022.

3-MMC, ook wel bekend als miauw miauw, is de afgelopen jaren een populaire partydrug geworden en werd in 2021 verboden. Het verbod resulteerde in een kortstondige daling van het gebruik, maar is sindsdien enorm gestegen.

Een derde van de jongeren tussen de 16 en 35 jaar heeft de drug het afgelopen jaar gebruikt, zo blijkt uit cijfers van verslavingsinformatieinstituut Trimbos. Ook jongere kinderen ontdekken de drug, ontdekten de Trimbos.

Te frequente aanvullingen van 3-MMC kunnen neurologische problemen veroorzaken, zoals hallucinaties, toevallen en psychose en cardiovasculaire incidenten zoals hartstilstanden, waarschuwen experts.

Toxicoloog en hoofd van het NVIC Dylan de Lange zei dat de telefoontjes nu uit het hele land komen in plaats van vooral uit de oostelijke provincies. “We hebben de indruk dat er een groep is die de drug in grotere hoeveelheden en langer gebruikt. Het lijkt verslavender te zijn dan andere designerdrugs”, zei hij tegen de NOS.

In veel gevallen leidt een intoxicatie tot een ziekenhuisopname. In sommige gevallen kregen gebruikers ernstige orgaanschade en sommigen van hen stierven, zei De Lange.

Het centrum had ook meer meldingen van mensen die een overdosis ketamine en benzodiazepines gebruikten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *