Press ESC to close

‘Meer onderzoek nodig om het stigma van jongens die door moeders worden misbruikt te doorbreken’

Seksueel misbruik van jongens door hun moeders wordt grotendeels niet gerapporteerd en er is meer onderzoek nodig, zegt slachtofferhulporganisatie Fier.

Van de 381 mannen en jongens die tussen 2018 en 2020 bij de organisatie aanklopten voor hulp, zeiden ruim 50 dat ze waren misbruikt door hun moeder, stiefmoeder of pleegmoeder.

“Dit is reden tot zorg”, zegt Fier-woordvoerder Johannes Dijkstra tegen de NOS. “We weten dat ouders een rol spelen in het misbruik van hun kinderen, bijvoorbeeld door hen voor geld seksueel door anderen te laten misbruiken, maar er is weinig bekend over de rol van de moeder als misbruiker.”

Hij zei dat de bevindingen als een verrassing zijn gekomen voor professionals in het veld, vooral omdat mannen en jongens die seksueel zijn misbruikt het moeilijk vinden om over het misbruik te praten. “Als het misbruik plaatsvindt door een vrouw en die vrouw door hun moeder is de schaamte nog groter.”

Een andere reden waarom misbruik door moeders onder de radar blijft, is de perceptie dat vrouwen en moeders hun kinderen kunnen misbruiken. “Het is te pijnlijk om erover na te denken”, zei Dijkstra.

De jongens en mannen die het misbruik meldden, deden dat via de anonieme chatfunctie op de website van Fier.

“Dat laat zien dat er een manier is om deze groep te bereiken. We zien ze te weinig in het reguliere zorgcircuit, maar we weten dat ze er zijn”, aldus Dijkstra.

De organisatie hoopt op meer onderzoek naar het misbruik van mannen en jongens door hun moeders. “Een anoniem gesprek is een goed begin. Maar deze slachtoffers verdienen het om gehoord te worden en de samenleving als geheel moet haar rol spelen”, zei hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *