Press ESC to close

Minder moorden en inbraken maar meer bomaanslagen in 2023

Het aantal moord- en doodslagzaken is vorig jaar met 10% gedaald, wat een algemene daling van het aantal geweldsdelicten weerspiegelt.

Uit de cijfers in het jaarverslag van het Openbaar Ministerie blijkt bovendien dat er 9% minder gevallen van bedreigend gedrag en 4% minder gevallen van fysieke mishandeling zijn geweest.

Het aantal inbraken daalde met 7%, terwijl het aantal gewapende overvallen met 19% daalde.

Andere vormen van diefstal kwamen vaker voor: winkeldiefstal steeg met 12%, diefstal van fietsen en scooters met 5% en een stijging van 19% in gevallen van zakkenrollen.

Het Openbaar Ministerie zei dat jeugdige delinquenten onevenredig vaak betrokken zijn bij geweldsmisdrijven, die goed zijn voor 14% van alle jeugdrechtszaken.

In totaal behandelden de aanklagers zo’n 300.000 strafzaken, iets minder dan in 2022, maar het aantal afgeronde zaken steeg naar 177.000.

Het Openbaar Ministerie zei dat de aanpak van de georganiseerde misdaad een van zijn belangrijkste prioriteiten was, waarbij in bijna 2.500 zaken sprake was van enige vorm van criminele associatie.

Een andere zorgwekkende trend was het gebruik van explosieven, aangezien de politie het afgelopen jaar 900 aanvallen heeft geregistreerd.

“Criminelen komen letterlijk aan de voordeur, met alle gevolgen van dien en gevoelens van onrust voor de omliggende wijken”, aldus het jaarverslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *