Press ESC to close

Minister kondigt totaalverbod aan op adopties uit het buitenland

Minister voor rechtsbescherming Franc Weerwind heeft alle adopties uit het buitenland verboden na een motie van de Socialistische Partij (SP), gesteund door een meerderheid van de parlementsleden.

De adoptie was al beperkt tot acht landen: de Filipijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand, Zuid-Afrika, Bulgarije en Portugal. De nieuwe beperkingen werden in 2022 ingevoerd na de publicatie van een rapport die het gebrek aan zorg in transnationale adoptieprocessen, waaronder corruptie, vervalsing en kinderroof, veroordeelde.

Afhankelijk van de manier waarop de afschaffing van het adoptieproces wordt uitgevoerd, kunnen ook aanstaande ouders die al met adoptieprocedures zijn begonnen, worden getroffen, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de NOS.

Weerwind was aanvankelijk terughoudend met het opleggen van het verbod. Ten tijde van de motie zei hij dat de adoptieprocedure van de acht geselecteerde landen “kindgericht” was en “ingebouwde garanties” had. Waarom de minister van gedachten veranderde, is onduidelijk.

In een briefing aan Kamerleden zei Weerwind dat er kinderen zijn ‘die getraumatiseerd zijn door het adoptieproces en kinderen die positieve ervaringen hebben’, en dat het verbod ‘als een schok zou komen voor de betrokkenen’. Hij beloofde dat de afbouw van de adoptieprocedure “met de grootste zorgvuldigheid” zou gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *