Press ESC to close

Minister ‘verzonnen’ cijfers over familieleden van vluchtelingen: Trouw

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz baseerde haar bewering dat duizenden mensen als familieleden van familieleden van vluchtelingen naar Nederland emigreerden op algemene informatie en niet op specifieke feiten, aldus haar antwoorden op vragen van Kamerleden die woensdag zijn gepubliceerd.

Yesilgöz beweerde afgelopen november in de televisietalkshow Op1 dat “heel veel” mensen naar Nederland kwamen nadat een ver familielid met succes asiel had aangevraagd en de Volkskrant bij een interview later waren “duizenden” mensen erbij betrokken.

De claim leidde uiteindelijk tot de ineenstorting van de vorige regeringnadat de ministers verdeeld waren over de manier waarop ze moesten omgaan met de stroom mensen, van wie Yesilgöz zei dat ze het systeem misbruikten.

Maar nu lijkt het erop dat de minister ‘het cijfer heeft verzonnen’ en geen toegang had tot enige informatie die haar bewering onderbouwde, meldde Trouw donderdag.

“Op basis van algemene cijfers over gezinsherenigingen plus vertelde cijfers van de IND concludeerde ik dat vervolg na vervolg een probleem was”, zegt Yesilgöz.

Pas in februari zei de immigratiedienst IND dat jaarlijks gemiddeld slechts 70 mensen naar Nederland verhuizen als familielid van een familielid van een erkend vluchteling, een feit dat de minister in haar antwoorden erkent.

Mensen die succesvol asiel aanvragen, mogen naaste familieleden, zoals een partner of kinderen jonger dan 18 jaar, meenemen.

De afgelopen vijf jaar zijn er 1040 aanvragen ingediend door iemand die gereisd als familielid naar Nederland om op medelevende gronden iemand anders binnen te halen. Maar alleen rond een kwart van de verzoeken die tot nu toe zijn bekeken vereerdaldus de IND.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *