Press ESC to close

Ministers gaan door met plan om contante betalingen van meer dan € 3.000 te verbieden

Autohandelaren en andere professionele dealers kunnen vanaf 2026 geen contante betalingen van meer dan € 3.000 meer accepteren, als minister van Financiën Steven van Weyenberg en minister van Justitie Dilan Yesilgöz hun zin krijgen.

De ministers zijn van plan door te gaan met wetgeving om grote contante betalingen te verbieden, ook al heeft het parlement verklaard dat de kwestie ‘controversieel’ is en dus buiten het bereik van het interim-kabinet valt.

Als de maatregel, bedoeld om het witwassen van geld terug te dringen, echter niet in maart volgend jaar wordt geïmplementeerd, riskeert Nederland zo’n €600 miljoen aan Europese financiering kwijt te raken, zo vertelden de ministers in een briefing aan het parlement.

In de voorwaarden die verbonden waren aan de financiering die Nederland uit het Europese herstelplan ontving, werd een wettelijke limiet op contante betalingen opgenomen.

De ministers geven er voorlopig de voorkeur aan om de limiet op contante betalingen als wijziging van de bestaande wetgeving in te voeren, en niet als onderdeel van een apart wetsvoorstel, dat in 2022 aan het parlement is aangeboden en nu in de ijskast ligt.

Andere plannen om het witwassen van geld aan te pakken, zoals gezamenlijk toezicht door banken, zullen dan worden gedekt door Europese wetgeving waarover op 24 april door het Europees Parlement zal worden gestemd en, indien aangenomen, in 2027 zal worden geïmplementeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *