Press ESC to close

Mona Keijzer wordt geconfronteerd met actie vanwege de bewering dat zij ‘jodenhaat’ heeft in de islam

Een aantal Nederlandse moslims hebben bij de politie een formele klacht ingediend tegen BBB-parlementariër Mona Keijzer, omdat zij in een talkshow vertelde dat “de jodenhaat bijna deel uitmaakt van de islamitische cultuur”.

De klagers stellen dat Keijzer, door sommigen beschouwd als kandidaat voor de rol van premier in het nieuwe, rechtse kabinet, haat en geweld bevordert. En discriminatie van moslims met haar opmerkingen.

Keijzer deed de uitspraak vorige week tijdens een optreden op de zender Sofie & Jeroen talkshow als onderdeel van een discussie over het regeerakkoord. Het plan beoogt lessen over de Holocaust op te nemen tijdens de verplichte inburgeringscursus die niet-EU-aankomsten in Nederland moeten volgen.

“Je ziet dat veel asielmigranten uit landen komen waar de religie islamitisch is”, zei ze. “We weten dat de jodenhaat daar bijna deel uitmaakt van de cultuur.”

Haar opmerkingen waren bekritiseerd door anderen aan tafel, waaronder de joodse schrijver Arnon Grunberg, die erop wees dat de Holocaust werd aangestuurd door andere Europeanen. Ze verontschuldigde zich vervolgens ook als mensen haar oorspronkelijke opmerking verkeerd hadden begrepen.

Toch is het incident dat wel kwetsend en zorgwekkend”, zegt Kasim Tekin, die achter de klacht zit. “Ze zegt dat we antisemitisch zijn, terwijl de geschiedenis, inclusief de Holocaust, laat zien dat Joden nooit bang hoefden te zijn voor moslims… dit soort stemmentrekkerij bereidt Nederland voor op meer wetten die vooral moslims zullen treffen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *