Press ESC to close

Nederland 1-2 Engeland: Late winnaar breekt Oranjeharten

De hoop van Nederland om het EK 2024 te winnen werd op wrede wijze de grond in geboord toen het land een doelpunt in blessuretijd maakte nadat het zich een weg terug naar de halve finale tegen Engeland had gevochten.

Invaller Ollie Watkins ontweek de uitdaging van Stefan de Vrij om te draaien en laag in de benedenhoek te schieten, net op het moment dat de wedstrijd op verlenging leek af te stevenen, waarbij Oranje de overhand had.

Oranje had in de zesde minuut een voorsprong genomen met een zinderend schot van Xavi Simons, voordat Engeland de gelijkmaker maakte via een zeer omstreden strafschop toen Denzel Dumfries Harry Kane zou hebben geknipt nadat de spits een schot naast schoot.

“Toen de verlenging naderde, hadden we het gevoel dat we de sterkere ploeg waren, wat het extra moeilijk maakt om te slikken dat het doelpunt zo laat kwam”, zei Dumfries na de wedstrijd.

De verdediger had geen klachten over de strafschopbeslissing waardoor Kane, na tussenkomst van de videoscheidsrechter, vanaf de stip de score gelijk kon trekken.

“Ik ging het schot blokkeren, maar ik ving hem op. Er was contact, dus ik wist dat de straf kon worden gegeven”, zei Dumfries. “Het was niet opzettelijk, het was een fractie van een seconde.”

Hoofdcoach Ronald Koeman noemde de wijze van de nederlaag een bittere pil om te slikken.

“We speelden een halve finale en hadden het gevoel dat we er heel dichtbij waren gekomen, dus de teleurstelling is op dit moment enorm, maar ik denk dat iedereen heel trots kan zijn op dit team en de supporters die in zulke aantallen zijn gekomen”, zegt hij tegen de NOS. “Ik vind het een geweldig toernooi.”

Koeman voerde één wijziging door in de basisopstelling ten opzichte van de kwartfinale tegen Turkije en verving Steven Bergwijn aan de rechterkant door Donyell Malen van Borussia Dortmund.

Vroeg doelpunt

Engeland begon beter, waarbij Bukayo Sako de verdediging op de proef stelde met een vroege voorzet, maar het waren de Nederlanders die met hun eerste aanval op voorsprong kwamen.

Xavi Simons duwde Declan Rice van de bal en stormde naar voren het strafschopgebied in, voordat hij een diagonaal schot losliet dat langs doelman Jordan Pickford in de bovenhoek floot.

Engeland hergroepeerde zich en kwam dicht bij de gelijkmaker toen Kane diep zakte en Bart Verbruggen op de proef stelde met een lage drive die de doelman op volle kracht wegsloeg.

Saka was minuten later opnieuw betrokken toen hij de hele Nederlandse verdediging op afstand hield voordat hij een schot probeerde toen hij werd afgesloten. De bal werd half in het pad van Kane geschoten, die onder druk van Denzel Dumfries een schot over de lat knalde.

Beoordeling van de VAR-boete

Scheidsrechter Felix Zwayer werd opgeroepen om de beslissing van het VAR-panel te herzien en wees naar de strafschopstip nadat hij had besloten dat Dumfries in de follow-through een fout op Kane had gemaakt. Kane stuurde de penalty laag langs de uitgestrekte rechterhand van Verbruggen, en Engeland stond op gelijke hoogte.

Het witte team was in opkomst, waarbij Saka hoofdpijn bleef veroorzaken aan de rechterkant, Kobbie Mainoo heerszuchtig op het centrale middenveld en Phil Foden, tot nu toe anoniem in het toernooi, die een constante bedreiging vormde rond het strafschopgebied.

Mainoo gaf een steekpass naar Foden, die wegdanste van Nathan Aké en Virgil van Dijk voordat hij een schot onder Verbruggen door liet glijden, maar Dumfries stopte de bal een centimeter voordat hij over de lijn ging en bracht hem in veiligheid.

Dumfries was een paar minuten later aan de andere kant betrokken toen een corner van rechts terug in het strafschopgebied werd geslingerd en hij beantwoordde deze met een kopbal die via de lat terugkaatste.

Oranje zette zich terug

Het was een zeldzame excursie op het veld voor Oranje, dat op de eigen helft werd vastgezet. Foden kwam weer dichtbij met een spectaculaire inzet van buiten het gebied, die Verbruggen versloeg maar tegen de paal sloeg.

Het toernooi van Memphis Depay eindigde twaalf minuten voor rust toen hij met zijn hamstring in zijn handen viel. Koeman weerstond de verleiding om Wout Weghorst in te schakelen en koos ervoor om het overbelaste middenveld te versterken met Joey Veerman en Malen naar voren te duwen.

Mainoo probeerde kort voor rust zijn eerste schot, maar dat werd geblokt door Aké, terwijl de Nederlanders zich concentreerden op het vertragen van het tempo op het middenveld terwijl ze probeerden grip te krijgen op de wedstrijd.

Malen maakte aan het begin van de tweede helft plaats voor Wout Weghorst, terwijl Oranje in een rustige openingsfase het schip stabiel bleef houden.

Oranje-kansen

Engeland had veel minder ruimte omdat de Nederlandse spelers ze doelbewust sloten, maar het duurde tot de 65e minuut voordat de eerste duidelijke kans zich aandiende. Veerman krulde een vrije trap in het strafschopgebied die Van Dijk richting doel prikte, maar werd ontkend door de duik van Pickford.

Gakpo kwam bijna foutloos nadat hij op een slimme pass van Simons was doorgelopen, maar werd uitgeschakeld door Kyle Walker, voordat Simons een schot in de grond sloeg dat Pickford comfortabel kon claimen.

Engeland ging rechtdoor naar de andere kant en had de bal in het net toen Saka de voorzet van Walker binnen prikte, maar de verdediger had zijn run een fractie te vroeg getimed.

Weghorst eiste vervolgens een strafschop op toen zijn schot via de arm van Marc Guéhi kwam, maar de scheidsrechter wuifde het beroep weg.

De wedstrijd leek voorbestemd voor verlenging, maar terwijl de klok tikte, vond Cole Palmer Watkins, zijn mede-invaller, met een perfecte pass vanaf rechts.

De spits werd strak gemarkeerd door De Vrij, die tot nu toe een vrijwel vlekkeloze wedstrijd had gespeeld, maar erin slaagde om te draaien en ruimte te vinden voor een schot dat tussen de benen van de verdediger wurmde en langs Verbruggen om zich in de benedenhoek te nestelen en Engeland naar de kant te sturen. de laatste.

Ze starten in Berlijn als tweede favoriet tegen Spanje, dat Frankrijk in de eerste halve finale met 2-1 versloeg met doelpunten van de 16-jarige Lamine Yamal en Dani Olmo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *