Press ESC to close

Nederland komt als eerste uit de blokken nu het stemmen in de hele EU begint

Op de eerste stemdag voor het Europees Parlement zijn in Nederland de stembureaus geopend, terwijl het grootste deel van de overige 380 miljoen Europese kiezers tot het weekend moeten wachten.

Tegen de middag had 7% van het electoraat zijn stem uitgebracht, bijna precies hetzelfde percentage als vijf jaar geleden, toen de totale opkomst een bescheiden 42% bedroeg.

Uit de laatste peilingen blijkt dat de extreemrechtse PVV-partij van Geert Wilders acht van de 31 Nederlandse zetels zal winnen, nadat ze er vijf jaar geleden niet in was geslaagd één EP-lid terug te sturen.

De linkse alliantie GroenLinks-PvdA zal ook acht zetels winnen met een iets kleiner stemaandeel, maar de zetels zullen worden verdeeld tussen de twee partijen, die in verschillende ‘familiegroepen’ in Europa zitten. GroenLinks sluit zich aan bij de Europese Groene Partij, terwijl de Labour-groep bij de sociaal-democratische fractie zit.

Henri Bontenbal, leider van de Christen-Democraten (CDA), was een van de eerste partijleiders uit Den Haag die zijn stem uitbracht toen de stembussen om 07.30 uur opengingen in de Johanneskerk in Rotterdam.

Bontenbal, wiens partij naar verwachting twee van de vier zetels zal verliezen, riep de kiezers op om haar “fatsoenlijke, constructieve en hoopvolle” agenda te steunen in een bericht op sociale mediasite X, beter bekend als Twitter.

Wilders stemde in zijn favoriete stembureau, het gemeentehuis van Den Haag, geflankeerd als altijd door zijn team van lijfwachten. De lijsttrekker van de PVV in Europa, Sebastiaan Stöteler, bracht zijn stem uit in Almelo, Overijssel.

Wilders plaatste een tweet waarin hij zijn aanhangers opriep om op de PVV te stemmen om te voorkomen dat Frans Timmermans, de GL-PvdA-leider in Den Haag, ‘de grootste’ wordt. Hij beweerde dat succes voor zijn rivaal ‘meer asielzoekers, minder huizen voor ons en meer onveiligheid’ zou betekenen.

“Sterk Europa”

D66-leider Rob Jetten riep de kiezers op om een ​​‘sterk Europa voor Nederland’ te steunen toen hij zijn stem uitbracht. Hij zei dat dit essentieel was ‘voor onze veiligheid, voor onze economie en voor het klimaat’.

Sander Smit, die hoopt Kamerlid te worden voor de boerenpartij BBB, stemde vroeg op het gemeentehuis in Hof van Twente, waar hij eerder raadslid was, terwijl Gerrie Elfrink, topkandidaat voor de Socialistische Partij SP, in Arnhem stemde .

Ongeveer 250 mensen arriveerden die ochtend om te stemmen in het Huis van Europa, het verbindingsbureau van de EU in Den Haag, dat dienst doet als extra stembureau voor de Europese verkiezingen.

Michiel Riegen, een 73-jarige reisleider, koos ervoor om bij Huis van Europa te stemmen omdat hij de glas-in-loodramen van het gebouw kon bewonderen, die meestal uit het zicht zijn, maar ook vanwege de betekenis ervan als de thuisbasis van de EU in Den Haag.

Hij betreurde het feit dat de campagne er niet in was geslaagd tot de verbeelding van de kiezers te spreken. “Mijn generatie begrijpt waarom Europa belangrijk is, maar het is moeilijk uit te leggen aan mijn dochter van 35”, zei hij. “Het anti-Europese sentiment neemt toe in Nederland en in heel Europa. Ik denk dat de opkomst bedroevend laag zal zijn, lager dan de vorige keer.”

Verschuif naar rechts

Esther Ouwehand, leider van de dierenrechtenpartij PvdD, zei dat ze hoopvol was dat het enige Europarlementariër, Anja Hazekamp, ​​de zetel zou kunnen behouden die zij sinds 2014 bekleedt.

Ouwehand, wiens partij deel uitmaakt van de linkse groep GUE-NGL, zei dat ze vreesde dat een “kwade wind” van extreemrechtse partijen over het hele continent aan kracht zou kunnen winnen en de gemeenschappelijke waarden van Europa zou kunnen bedreigen.

“We kunnen in Europa niet in vrede en vrijheid leven als mensen als tweederangsburgers worden behandeld”, zei ze. “En als we de klimaatcrisis niet aanpakken en onze natuur niet beschermen, zullen mensen geen basislevensstandaard hebben.

“Daarom moeten we opstaan ​​en terugvechten tegen deze kwade wind die van radicaal-rechts komt.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *