Press ESC to close

Nederland verbiedt Brits-Palestijnse chirurgen de toegang

Nederland volgt Duitsland en Frankrijk in de weigering van de Brits-Palestijnse plastisch chirurg Ghassan Abu-Sittah, die tijdens de eerste weken van het Israël-offensief in Gaza werkte, de toegang tot het land te weigeren.

Abu-Sittah, tevens rector van de Universiteit van Glasgow, was deze week uitgenodigd om te spreken aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zou ook een evenement bijwonen georganiseerd door The Rights Forum, dat campagne voert voor de rechten van de Palestijnen.

Kamerleden van GroenLinks-PvdA en D66 hebben minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gevraagd opheldering te geven waarom Abu-Sittah uit Nederland is verbannen.

Kamerlid Kati Piri (GroenLinks-PvdA) zei op sociale media dat het besluit om hem te verbieden “ongekend” is. Nederland zou ‘getuigen van mensenrechtenschendingen in Gaza internationaal moeten toelaten organisaties in NL”.

Ook D66-Kamerlid Jan Paternotte noemde het verbod “verbijsterend”.

Vorige maand werd Abu-Sittah de toegang ontzegd tot Duitsland, waar hij op een conferentie zou spreken over zijn ervaringen in Gaza. Het congres werd door de Duitse autoriteiten verboden nadat de eerste spreker op het podium was verschenen.

Ook hij werd tegengehouden op reis afgelopen weekend naar Frankrijk, waar hij een bijeenkomst van de senaat om te praten over zijn ervaringen in Gaza.

Volgens Le Monde gaven Franse grensbeambten de schuld aan de Duitse autoriteiten, die hem hebben verboden een visum voor een jaar te verkrijgen voor het hele Schengengebied.

Dit ‘administratieve verbod’, dat zonder reden is opgelegd, ligt ten grondslag aan het Nederlandse besluit, aldus The Rights Forum in een verklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *