Press ESC to close

Nederland versus Turkije: wanneer uw ‘thuisteams’ tegenover elkaar staan

Muhammed Guren, 20, werd geboren in Nederland, hoewel zijn familie afkomstig is uit Izmir, Turkije, waar hij als kind een aantal jaren woonde. De Amsterdamse personal trainer heeft zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit.

Maar nu de kwartfinale van zaterdag tussen Turkije en Nederland in de UEFA Euro Cup aanbreekt, zegt Guren dat hij zal pleiten voor zijn ‘thuisploeg – Turkije’.

“Dat is mijn etniciteit, en ik voel me daar warmer bij”, zegt hij. “Ik voel me meer Turks dan Nederlands. Ik beschouw mezelf niet als Nederlander, maar ik ben wel Nederlander, dus ik kan Nederlander zijn als dat nodig is. Maar mijn hele familie is Turks.”

Als Turkije niet tegen Nederland zou spelen, zegt hij, zou hij voor Nederland pleiten. “Maar omdat ze dat wel zijn, steun ik Turkije. Maar het is moeilijk als ze tegenover elkaar staan.”

Win-win

Aanstaande zaterdag staat Nederland voor het eerst tegenover Turkije in de kwartfinale van het UEFA EK voetbal. En voor velen in de grote Turkse gemeenschap van het land is het een wedstrijd tussen twee ’thuisteams’.

“Ik kan niet verliezen, want ik kom van beide kanten”, zegt de 60-jarige tabakswinkeleigenaar Tuncay, die op zevenjarige leeftijd vanuit Gaziantep, Turkije naar Nederland kwam en een dubbele nationaliteit heeft. Hij zegt dat hij geen tegenstrijdige loyaliteiten heeft, en dat hij tijdens het spel zal beslissen voor wie hij moet pleiten, waarbij hij normaal gesproken de partij kiest die het beste speelt.

“Als Turkije wint, zal ik daar met een vlag in Amsterdam-West staan, maar als Nederland wint, zal ik ook feestvieren.”

John, 24, is het daarmee eens. Zijn familie komt uit Yozgat, Turkije, hoewel hij in Nederland is geboren. Hij zegt dat mensen hem in Turkije niet als Turks beschouwen, terwijl mensen hem in Nederland niet als Nederlander beschouwen. Maar hij beschouwt zichzelf als beide.

“Ik zit in een win-winsituatie”, zegt hij. “Als Turkije wint, zal ik winnen toeteren. En als Nederland wint, drink ik wijn.”

Door toeteren, hij bedoelt het toeteren van zijn auto, wat een favoriete feestelijke gewoonte is in de Turkse gemeenschap.

“Als Turkije wint, hoor je heel veel getoeter!” beaamt Guren, vooral in het Amsterdamse Nieuw-West. “Het betekent geluk voor de Turken. Het wordt leuk.”

Na de 2-1 overwinning van Turkije op Oostenrijk eerder deze week gingen veel fans toeterend en zwaaiend met vlaggen de straat op, terwijl het Amsterdamse Plein 40-45 in Nieuw-West zo druk was dat het plein voor de auto onbereikbaar werd.

Een Amsterdams gemeenteraadslid riep op om daar schermen te plaatsen zodat Nederlandse en Turkse fans samen naar de wedstrijd van zaterdag kunnen kijken. Maar het lijkt erop dat slechts één locatie in de stad vóór de deadline van 26 april de benodigde vergunning heeft aangevraagd, wat betekent dat de enige grote openluchtvertoning van de game wordt uitgezonden op het Klönneplein in het Westerpark, georganiseerd door restaurant Westergasterras.

De beschikbare 2.000 plekken waren donderdag binnen zes minuten na opening voor het publiek gereserveerd.

Probleem?

De Amsterdamse politie wil geen commentaar geven op de veiligheidsmaatregelen die ze nemen, maar zegt alleen dat ze de veiligheid zoals altijd zullen controleren. “We nemen altijd zowel zichtbare als onzichtbare maatregelen…. In dit soort gevallen werken wij doorgaans informatiegestuurd, wat betekent dat de maatregelen afhankelijk zijn van de informatie die de dagen voor de wedstrijd zijn verzameld”, aldus een woordvoerder.

Guren zegt echter dat hij wat problemen verwacht. “Als Nederland wint, zullen de Turken boos zijn. Ze zijn zo nationalistisch dat ze het niet rustig aan zullen doen. Waar als Turkije wint, de meeste chaos ontstaat. De Nederlanders zullen waarschijnlijk wel in orde zijn met een Turkse overwinning, met uitzondering van enkele nationalisten misschien. Maar ze zullen niet zo boos zijn alsof Frankrijk zou winnen.”

Murat Gedik, voorzitter van de Turkse Federatie van Nederland (TFN), zegt dat hij hoopt dat de zaken rustig blijven als Turkije wint. “Persoonlijk vind ik het niet erg dat Turken in auto’s door de straten toeren, maar ik kan het wel begrijpen als mensen binnenkort uitzinnig zullen zijn van vreugde”, zei hij.

Hij heeft de Turkse supporters gevraagd om “enthousiast maar bescheiden” feest te vieren en de Turkse Nederlanders opgeroepen zich “waardig te gedragen” als ze verliezen.

Alle Oranjefans welkom

Guren zal de wedstrijd bekijken vanaf zijn telefoon op zijn werk.

Maar sommigen in de Turkse gemeenschap zullen naar een van de 25 kijkplekken door het hele land gaan, georganiseerd door de TFN, waaronder de Mescid-i Aksa Moskee in Nieuw-West in Amsterdam.

“Voetbal is heel belangrijk voor Turken en Nederlanders”, zegt Gedik. “Omdat wij bruggen naar anderen willen bouwen, nodigen wij iedereen uit om samen met ons naar deze leuke wedstrijd te kijken…. Alle Oranje-fans zijn welkom.”

De 47-jarige Amsterdammer Murat verhuisde twintig jaar geleden vanuit de Turkse regio Anatolië naar Nederland. Hij zal de wedstrijd bekijken met zijn uitgebreide familie, allemaal Nederlands.

“Mijn vrouw is Nederlandse, mijn dochter is hier geboren”, zegt hij. “Ik ben de enige Turkse. Maar het is niet moeilijk voor mij. Het maakt niet uit wie de winnaar zal zijn. Ik zal vieren.”

“Wij hopen op een mooie en gedenkwaardige avond”, vult Gedik aan. “Dus dat is het beste [team] mag winnen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *