Press ESC to close

Nederland zwijgt twee minuten om zijn doden te herdenken

Nederland viel zaterdag om 20.00 uur twee minuten stil ter nagedachtenis aan de Nederlanders die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en sindsdien bij conflicten en vredesmissies.

De ceremonie begon toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor een menigte van enkele duizenden mensen een krans legden bij het oorlogsmonument op de Dam in het centrum van Amsterdam.

Er was zware beveiliging rond de Dam vanwege de angst dat het evenement zou kunnen worden gekaapt door demonstranten, gezien de spanningen veroorzaakt door de Israëlische Hamas-oorlog. Alle bezoekers werden gefouilleerd en hun aantal werd beperkt tot 10.000, die zich allemaal vooraf moesten registreren.

Uiteindelijk kwamen er veel minder mensen naar het centrum van de hoofdstad – slechts 4.000 volgens de organisatoren, die zeiden dat het voorspelde slechte weer mogelijk ook een rol speelde.

De twee minuten stilte verliepen in Amsterdam zonder incidenten. Volgens de NOS wilde één man een spandoek omhoog houden, maar werd voordat hij dat kon doen door de politie verwijderd.

Na de twee minuten stilte legden de kinderen en kleinkinderen van verschillende groepen slachtoffers – van familieleden van verzetsstrijders tot militairen – kransen bij het monument en vertelden over hun ervaringen.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam hield vervolgens een toespraak, waarin zij sprak over de manier waarop oorlogsherinneringen ‘wonden maken die nooit genezen’.

“Oude angsten kunnen worden aangewakkerd door een plotseling geluid of een sirene,” zei ze. “Of als er agressie en geschreeuw op straat is, of beelden van verschrikkelijk oorlogsgeweld onze huizen en onze harten binnendringen.”

‘Laten we opstaan ​​tegen het antisemitisme’, zei ze. “Laten we altijd opstaan ​​tegen elke vorm van discriminatie, onze grondwet, onze vrije pers en onze democratie koesteren.”

Zondag viert Nederland Bevrijdingsdag, met festivals door het hele land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *