Press ESC to close

Nederlanders doneren 1 miljard euro extra voor militaire hulp aan Oekraïne

Het Nederlandse kabinet heeft ermee ingestemd nog eens 1 miljard euro vrij te maken voor militaire hulp aan Oekraïne, waardoor het totaal tot nu toe in 2024 op 3 miljard euro komt.

De aanvallen op elektriciteitscentrales van deze week en de dood van burgers bij aanvallen op de stad Charkov benadrukken het feit dat Oekraïne meer nodig heeft om zichzelf te beschermen, zei premier Mark Rutte op sociale media.

Ook besloten de ministers dat Nederland in 2024 3 miljard euro beschikbaar zal stellen voor militaire steun en 400 miljoen euro om de Oekraïense economie te ondersteunen en de energie-infrastructuur te herstellen.

“Bovendien blijven we er alles aan doen om sneller meer munitie en luchtafweerwapens te leveren”, zei hij. “Hierbij werken we nauw samen met onder meer Denemarken en Tsjechië. Oekraïne moet deze strijd winnen. Voor hun en onze veiligheid.”

De Oekraïense premier Volodimir Zelenski zei als antwoord dat hij Nederland had uitgenodigd deel te nemen aan de aanstaande vredestop in Zwitserland. “We hebben ook de noodzakelijke inspanningen besproken om ervoor te zorgen dat deze top door zoveel mogelijk landen wordt gesteund”, zei hij.

Een datum voor de conferentie is nog niet vastgesteld.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *