Press ESC to close

Nederlanders investeren in het bouwen van tanks voor Oekraïne en het ontwikkelen van drones

Nederland en Denemarken steken samen €400 miljoen in een Zweeds fonds om in totaal 400 miljoen euro te bouwen 230 gepantserde tanks voor Oekraïne, waarvan het grootste deel in Nederland zal worden gebouwd door een “belangrijk en gevestigd” Nederlands bedrijf, zei minister van Defensie Kajsa Ollongren vrijdag.

Het project maakt deel uit van een plan om de productie en levering van militair materiaal aan Oekraïne op te schalen, waaronder ook raketten voor Patriot-luchtverdedigingssystemen die in Duitsland worden gebouwd.

Daarnaast investeert het ministerie van Defensie € 54 miljoen in de ontwikkeling van drones voor zijn land eigen arsenaal. “We hebben gezien hoe belangrijk drones zijn geworden”, zei Ollongren. Het project omvat zowel onbemande vliegtuigen als systemen die zowel op land als op zee opereren.

De investering is noodzakelijk, aldus het ministerie, omdat de veiligheid van Europa is verslechterd na de Russische invasie van Oekraïne.

Tegelijkertijd verloopt de productie en levering van militair materieel in Nederland te traag En “Europa moet minder afhankelijk zijn” van anderen, aldus het ministerie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *