Press ESC to close

Nederlanders moeten het watergebruik terugdringen, anders krijgen ze in 2030 te maken met tekorten

Nederlanders zouden niet meer dan 100 liter drinkwater per dag moeten gebruiken, zo’n 34 liter minder dan de huidige norm, volgens een regeringsplan om de zoetwatervoorraden in stand te houden.

Huishoudens gebruiken het meeste water tijdens het douchen (41%), gevolgd door het doorspoelen van het toilet (25%) en het gebruik van de wasmachine (12%). De overige 18% wordt gebruikt voor de afwas en het koken.

In steeds meer delen van het land dreigt een tekort aan zoet water, wat aanleiding is voor het nationale plan om overmatig gebruik tegen te gaan. Het volksgezondheidsagentschap RIVM waarschuwde vorig jaar dat alle tien de waterleveranciers tegen het einde van het decennium met tekorten te maken zouden kunnen krijgen als de vraag toeneemt. ‘Er is nu actie nodig om nieuwe bronnen van drinkwater te vinden’, aldus het RIVM in een rapport.

De in het plan voorgestelde maatregelen zijn vooral gericht op bewustwording en gedragsverandering. Mensen worden bijvoorbeeld aangemoedigd om korter te douchen en de kleine spoelknop op het toilet te gebruiken om water te besparen.

Andere maatregelen zijn onder meer een mogelijke stijging van de waterprijzen voor overmatig gebruik, zoals het besproeien van tuinen en het vullen van zwembaden.

Delen van Gelderland, Overijssel en Groningen hebben nu al moeite om nieuwe woningen van water te voorzien. In Twente is bedrijven een wateraansluiting geweigerd vanwege de tekorten en zullen er in 2030 andere waterbronnen nodig zijn om aan de vraag te voldoen, waarschuwt het document.

In het plan zijn ook waterbeheermaatregelen van de overheid en waterschappen opgenomen om water te bergen en de watervoorziening in droge perioden te garanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *