Press ESC to close

Nederlands softwarebedrijf schakelt over naar vierdaagse werkweken voor vijf dagen loon

Het Leusdense softwarebedrijf Afas is het eerste grote Nederlandse bedrijf dat overstapt op een vierdaagse werkweek, maar zal zijn personeel voor vijf dagen blijven betalen, omdat kunstmatige intelligentie deze overstap mogelijk maakt.

Het bedrijf, dat bouwbedrijf Dura Vermeer en maritieme dienstengroep Van Oord tot zijn 13.000 klanten rekent, blijft op vrijdag gesloten, maar blijft wel ondersteuning bieden aan klanten.

“We zitten in een soort ratrace om de productiviteit te verhogen”, zegt topman Bas van der Veldt tegen het Financieele Dagblad. “Maar elke winststijging gaat doorgaans naar de eigenaren en aandeelhouders van een bedrijf, en niet naar de werknemers.” De introductie van een vierdaagse werkweek kan daar verandering in brengen, zei hij tegen de krant.

De omzet per medewerker van het bedrijf is in de dertig jaar sinds de oprichting van het bedrijf gestegen van €30.000 naar €450.000, zegt Van der Veldt. Het bedrijf, met 700 medewerkers, boekte vorig jaar een nettowinst van bijna € 109 miljoen.

Hij verwacht dat de productiviteit door de introductie van AI verder zal groeien naar zo’n €800.000 per medewerker. ‘Het is vreemd om te denken dat je minder kunt werken en toch veel productiever kunt worden’, zei hij.

De maatregel, die in januari volgend jaar van kracht wordt, zal ook een positieve invloed hebben op het moreel van de werknemers en de aantrekkelijkheid van het bedrijf als werkplek vergroten, aldus de CEO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *