Press ESC to close

Nederlandse bestemmingen: geniet van het strand van Katwijk en Noordwijk

Een paar kilometer ten noordwesten van Leiden vind je deze twee charmante kustgemeenten. Ga naar een van beide om de grotere drukte te vermijden die tijdens drukke zomerweekends doorgaans naar Scheveningen en Zandvoort komt.

De geschiedenis van Katwijk en Noordwijk gaat enkele millennia terug. Het Romeinse Rijk gebruikte Katwijk als buitenpost langs de noordgrens. Door de nabijheid van de Rijn was het in die tijd een geschikte haven en werd het vaak gebruikt als vertrekpunt voor reizen van en naar Engeland.

Noordwijk werd officieel gesticht in de 13e eeuw. Na de ineenstorting van het Romeinse rijk werd de visserij geleidelijk de belangrijkste bron van inkomsten voor beide steden. Het toerisme heeft het de afgelopen decennia grotendeels verdrongen, maar hun maritieme erfgoed echoot nog steeds door de eeuwen heen in de historische tentoonstellingen in de Vuurbaak, de vuurtoren van Katwijk.

Noordwijk vanuit de lucht. Foto: Depositphotos.com

De vissersbemanningen zijn grotendeels vervangen door strandcafés en bedrijven die kitesurflessen aanbieden. Beide gemeenschappen kunnen tijdens de zomermaanden ongelooflijk druk zijn, maar ze zijn het hele jaar door zeker een bezoek waard, vooral voor degenen die buiten het seizoen van stevige wandelingen langs de zee houden.

Vijf dingen om te doen

Ga naar het strand…
Laten we de meest voor de hand liggende attractie uit de weg ruimen: de kustlijn zelf. Strandjutters en hondenuitlaters trekken ongeacht het seizoen massaal naar de oevers van Katwijk en Noordwijk, tenzij ze worden geteisterd door hevige wind en regen. Zelfs dan zul je vast wel een paar diehards tegenkomen.

De twee steden liggen zo dichtbij dat je van de een naar de ander kunt lopen. De tocht duurt doorgaans ongeveer een uur als je op het zand blijft, op voorwaarde dat je niet wordt afgeleid door kitesurfers, schelpen en/of de aantrekkingskracht van hapjes en drankjes op een terras aan het strand. Voel je je avontuurlijker? Neem contact op met Beach Break, waar lessen en meer worden aangeboden voor degenen die willen leren surfen of kitesurfen. Ze zijn in Noordwijk.

Katwijkse Oude Kerk vanaf de oever. Foto: Brandon Hartley

…of dwaal door de duinen
Langs de kust tussen Katwijk en Noordwijk ligt natuurgebied Duinmeertje Coepelduynen. Naast zeldzame mossen en paddenstoelen herbergt het een verscheidenheid aan vogels, waaronder nachtegalen en grasmussen. Er is ook een kans dat u een glimp opvangt van een ongrijpbaarder hert of vos. Bepaalde gebieden zijn tijdens het broedseizoen echter gesloten voor het publiek.

Kijk in de toekomst op de Space Expo
Als het weer niet meewerkt, ga dan naar de Space Expo, een gezinsvriendelijk museum in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) tussen de twee steden. De tentoonstellingen zijn gewijd aan de geschiedenis en toekomstige ambities van de ruimteverkenning en omvatten een walk-through-model van het internationale ruimtestation en de originele Sojoez-ruimtecapsule van astronaut André Kuipers.

Kinderen krijgen ook een kick van Expedition Space Expo, een ‘interactieve missie’ die hen een astronautendiploma oplevert als ze alle activiteiten voltooien.

Stap in het verleden bij de vuurtoren Vuurbaak
Deze vuurtoren in Katwijk dateert uit 1605 en is de op een na oudste van Nederland. Het werd in 1912 uitgefaseerd en was nooit uitgerust met een knipperend elektrisch licht. Niettemin diende de Vuurbaak als uitkijktoren tijdens WO I en als machinegeweerpost tijdens WO II, toen een groot deel van de omliggende gemeenschap letterlijk verscheurd werd tijdens de bouw van de Atlantikwall.

De vuurtoren is een van de oudste van het land. Foto: Brandon Hartley

Displays over de geschiedenis van Katwijk en de toren zelf leiden je helemaal naar de top, waar je wordt beloond met een panoramisch uitzicht over de zee en de stad beneden. Op heldere dagen kun je helemaal tot aan de Europoort in Rotterdam kijken.

Word een beetje komisch
Het Museum voor Stripkunst (MoCA) in Noordwijk is een andere optie als uw plannen om naar het strand te gaan verregenen. Het is gewijd aan het werk van Amerikaanse en Europese strip- en krantenkunstenaars.

Waar te eten
Zowel in Katwijk als Noordwijk zijn er voldoende strandcafés. Strandpaviljoen Paal 14 in Katwijk heeft een informele strandhutsfeer, compleet met een bar gebouwd uit een oud Volkswagenbusje. Ze serveren voornamelijk biefstuk en vis. Strandclub Witsand in Noordwijk is iets chiquer met een uitgebreide menukaart met poké bowls, zwarte truffelrisotto en zelfs Pekingeend. Het café heeft ook een eigen meubellijn.

Degenen die met kieskeurige eters reizen, vooral degenen onder de 10 jaar, willen misschien mikken op de Katwijkse Pannenkoeken & Grill De Beslagkom. Ze hebben pannenkoeken, maar ook vlees- en grillgerechten.

Strandpaviljoen Paal 14. Foto: Brandon Hartley

Als je meer geïnteresseerd bent in tijd doorbrengen op het zand dan in een café, dan is Harteveltvis een buitenkraam langs de hoofdboulevard van Katwijk met gebakken zeevruchten, waaronder kibbeling maar de drukte kan tijdens de zomermaanden brutaal zijn.

Hetzelfde geldt voor Pistacchio, een ijskraam verderop aan de boulevard. Sinds 1995 serveren de eigenaren zowel daar als bij Vivaldi’s in Noordwijk primeurs. Zoals de naam al aangeeft, is WinterLodge in Noordwijk het hele jaar geopend. Naast zeevruchten en hamburgers hebben ze ook pizza.

Waar te verblijven
Het viersterrenhotel Alexander ligt op korte loopafstand van het zand in Noordwijk en gasten kunnen zonder extra kosten gebruik maken van het naastgelegen Azzurro Wellnesscentrum.

Als u er niet van houdt om vroeg wakker te worden door gezinnen die met hun zandemmers en koelboxen naar het strand gaan, probeer dan Hotel Hogerhuys. Ook gevestigd in Noordwijk hanteren zij een volwassenenbeleid. B&B de Cley is een andere optie als de kinderen een weekendje mee zijn opa En oma.

Het familiebedrijf Hotel Zee en Duin Katwijk bestaat al sinds 1928. Het heeft een geweldig uitzicht op de zee en meer dan 500 soorten whisky in de lounge. Reist u met een tent of caravan? Probeer Camping Zuidduinen eens. Ze bieden ook safaritenten en kampeerhutten aan.

De Volkswagenbar. Foto: Brandon Hartley

Hoe daar te komen
De rit vanuit Amsterdam duurt doorgaans ongeveer 50 minuten naar Noordwijk, en een paar minuten langer naar Katwijk. Met het openbaar vervoer gaan is wat lastiger. Je kunt het beste naar Leiden Centraal gaan en een bus naar een van beide steden nemen. Je kunt ze ook bereiken via Station Voorhout.

Nog iets anders?
Als je van bier houdt, probeer dan een Tulum Cerveza Blanca. Het is een op Mexicaans geïnspireerde brouwerij die verkrijgbaar is in verschillende strandcafés en elders, evenals in Tulum zelf. Gelegen in Noordwijk is het een café dat ook een eigen meubellijn heeft. Hoe zit het met al deze strandrestaurants die hun eigen meubelcollecties hebben? Jouw inschatting is net zo goed als de onze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *