Press ESC to close

Nederlandse F-16 straaljagers kunnen in Rusland worden ingezet, bevestigt de minister

Nederlandse F-16 straaljagers die Nederland aan Oekraïne schenkt, kunnen worden ingezet om doelen in Rusland aan te vallen, heeft minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot bevestigd.

Het gebruik ervan zal ook niet beperkt blijven tot het grensgebied bij Charkov, zegt de minister tegen persbureau ANP. Nederland zal uiteindelijk 24 F-16’s aan Oekraïne leveren en de eerste zullen in het najaar arriveren.

“Het uitgangspunt waar wij als Nederland aan vasthouden is dat, als het erom gaat zelfverdedigingen als het in overeenstemming is met de humanitaire rechtsregels, kunnen wapens uit Nederland op Russisch grondgebied worden gebruikt”, vertelde ze aan RTL.

Bruins Slot sprak in Praag aan de rand van een informele NAVO-top om de oorlog in Oekraïne te bespreken.

Dat heeft Politico gemeld donderdag dat de regering-Biden Oekraïne “stilletjes” toestemming had gegeven om in Rusland – in de buurt van het gebied van Charkov – aan te vallen met behulp van door de VS geleverde wapens, een actie die vrijdag door het Witte Huis werd bevestigd.

Duitsland gaf vrijdag ook groen licht aan Oekraïne om wapens te gebruiken die het in Rusland heeft geleverd.

“Oekraïne moet alles kunnen doen wat nodig is om zichzelf te verdedigen”, aldus Bruins Slot. “Daar zijn we vanaf het begin duidelijk over geweest. Het goede nieuws is dat de VS hierin een belangrijke stap hebben gezet. Niet elk land kan of wil dit doen, maar ik heb vandaag opnieuw opgeroepen tot meer landen om meer te doen dan ze momenteel toestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *