Press ESC to close

Nederlandse inlichtingendiensten helpen bij het ontmantelen van Russische trollenboerderijen

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD en de politie hebben geholpen bij het neerhalen van honderden valse sociale media-accounts die door Rusland zijn opgezet om desinformatie te verspreiden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte dinsdag bekend dat Nederland betrokken was bij een operatie waarbij beslag werd gelegd op twee domeinnamen en bijna duizend door AI gegenereerde media-accounts werden onderzocht.

De Nederlandse inlichtingendiensten zeiden dat het “zeer waarschijnlijk” is dat de Russische overheid betrokken is bij het ontwikkelen van software om valse sociale-mediaprofielen te creëren die gericht zijn op het verspreiden van nepnieuws en het beïnvloeden van het Amerikaanse publieke debat.

De meeste accounts zijn zo opgezet dat het lijkt alsof ze toebehoren aan mensen in de Verenigde Staten, met geloofwaardige namen, locaties en profielfoto’s.

“Onze uitstekende digitale infrastructuur wordt voortdurend gebruikt om cyberaanvallen vanuit dit land uit te voeren. (..) Dit was een goed voorbeeld van een gezamenlijke actie en we zijn er trots op daar deel van uit te hebben gemaakt”, aldus minister van Defensie Ruben Brekelmans.

Ook socialemediaplatform X, beter bekend onder de vroegere naam Twitter, steunde de operatie door een onbekend aantal nepaccounts te verwijderen.

Link naar RT

Volgens de Amerikaanse geheime diensten dateert de campagne uit 2022, toen een onbekende redacteur van de Russische staatsomroep RT de aanzet gaf tot de ontwikkeling van software met behulp van AI die in staat was om in zeer korte tijd een willekeurig aantal overtuigende profielen te creëren.

“We hebben besloten dit openbaar te maken, zodat we kunnen onthullen wat de Russen doen en tegelijkertijd kunnen laten zien dat we in staat zijn om de Russen te ontmantelen. [the troll farms]”, zegt Brekelmans tegen Trouw.

Brekelmans, momenteel op de NAVO-top in Washington, zei dat hij de nepaccounts zelf had gezien. “Ze trekken dingen in twijfel, bijvoorbeeld de aanval op het kinderziekenhuis in Kiev deze week. Ze verspreiden een verhaal dat de opmerkingen van Poetin ondersteunt. (..)

“We hebben nu de software en de tools die dit mogelijk maken ontmanteld”, zei hij tegen de krant.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft technische informatie verstrekt aan socialemediaplatforms om desinformatiecampagnes als onderdeel van de operatie te herkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *