Press ESC to close

Nederlandse kiezers hebben meer vertrouwen in de EU dan in Den Haag – blijkt uit onderzoek

Nederlandse kiezers hebben meer vertrouwen in de Europese Unie dan hun eigen parlement, maar het vertrouwen in beide instellingen neemt af, blijkt uit onderzoek van het statistiekbureau CBS.

Uit de jaarlijkse peiling van vorig jaar bleek dat 47,1% van de mensen ouder dan 15 jaar de EU vertrouwde, terwijl 29% vertrouwen had in de Tweede Kamer. Voor 2022 waren de cijfers respectievelijk 48,7% en 30,4%.

Het is de eerste keer sinds de start van het onderzoek in 2012 dat minder dan drie op de tien mensen hun vertrouwen in het parlement uitspreken. Het vertrouwen in politici was met 23,8% nog lager, hetzelfde niveau als in 2022.

Het CBS peilde naar het vertrouwen van mensen in diverse instituties. Rechters kwamen als beste uit de bus, gesteund door 77,5% van de mensen, gevolgd door de politie, de gezondheidszorg en het leger.

Politici en het parlement hadden de laagste vertrouwensscores, met kerken (29,6%), grote bedrijven (35,8%) en de pers (36,6%) net daarboven.

Vertrouwen in het Nederlandse parlement per regio. Bron: CBS

De EU scoort elk jaar hoger dan het Nederlandse parlement, met uitzondering van 2016, het jaar van het Brexit-referendum, en het pandemiejaar 2020, de enige keer dat meer dan de helft van de ondervraagden (53,2%) vertrouwen had in het parlement.

Het vertrouwen in de EU bereikte het jaar daarop een hoogtepunt, toen het werd gesteund door 53,4% van de bevolking.

De steun voor het parlement was het sterkst onder de inwoners van Amsterdam, Den Haag en Utrecht, terwijl het vertrouwen in de EU ook groot was in Groningen, Arnhem en Nijmegen.

Vertrouwen in de EU per regio. Bron: CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *