Press ESC to close

Nederlandse nieuwsbestemmingen: zoom omlaag of omhoog naar Zierikzee

Zierikzee is een charmant provinciestadje op het voormalige eiland Schouwen-Duiveland in Zeeland, op nog geen uur rijden ten zuiden van Rotterdam. Met slechts 11.000 inwoners ligt Zierikzee nog steeds grotendeels binnen de oorspronkelijke stadsmuren, wat het de perfecte plek maakt om te verkennen tijdens een weekendje weg – zolang je het hoogseizoen maar vermijdt. Zoals in een groot deel van Zeeland wordt het erg druk als de zon schijnt.

De stad dateert uit 1248, waardoor het ouder is dan Amsterdam, en heeft nog steeds veel geschiedenis, ondanks enige schade tijdens de Tweede Wereldoorlog en de grote overstroming van 1953.

Dingen om te doen:

Ga op Scheldesafari
Er zijn verschillende mogelijkheden om de Scheldemonding te verkennen, die rijk is aan wilde dieren, waaronder een kolonie zeehonden die rond de zandbanken rondhangen. Scheldesafari biedt rondleidingen van 45 minuten in een opblaasbare ribboot voor kleine groepen. Als u in de zomer op bezoek gaat, zijn de nabijgelegen stranden een must.

Kijk eens naar wat geschiedenis
Het Stadhuismuseum is gehuisvest in het voormalige stadhuis dat 470 jaar oud is en de geschiedenis van de stad beslaat in schilderijen, aardewerk en andere voorwerpen en speciale ‘speurtochten’ voor kinderen biedt. Het gebouw zelf is een bezoek (en een klim) naar de eikenhouten zolder waard. Je kunt er ook trouwen.

Geniet van wat winkeltherapie
Zierikzee is goed voorzien met interessante winkeltjes, galerieën en tweedehandswinkels. Haal wat kunst op in Galerie Koster, blader door de vinylcollectie in de Platenlounge of snuffel rond in tweedehandswinkels langs de Oude Haven. Winkels zijn niet open op zondag.

Het uitzicht richting Havenplein. Foto: Davidh820 via Flickr

Ontdekken
Zierikzee is niet groot, maar je kunt er gemakkelijk een uurtje ronddwalen zonder dat je jezelf hoeft te verdubbelen. Haal een kaart op bij een café of hotel (er is geen VVV-kantoor) en volg de oude stadsmuren. Wilt u meer weten over de geschiedenis van de stad, dan kunt u via Gidsendienstzeeland een gids boeken.

In het hoogseizoen kun je misschien de 62 meter beklimmen naar de top van de Dikke Toren, oftewel dikke toren, die dateert uit 1454. De toren had twee keer zo hoog moeten zijn, maar in 1510 werden de werkzaamheden stilgelegd omdat de stad geen geld meer had. . De kerk zelf werd door brand verwoest.

De imposante Nobelpoort, een van de drie toegangspoorten tot de ommuurde stad, was tot 1866 ’s nachts gesloten. In de zomer is ook de nabijgelegen korenmolen De Hoop te bezoeken.

Ten zuiden ligt de Zuidhavenpoort, met zijn indrukwekkende muren en galerijen, die tevens een verdedigingsfunctie hadden. Aan de overkant van de brug ligt museum de Oude Haven, dat tot eind 16e eeuw als haven in gebruik was. Een aanrader als je van oude boten houdt.

Foto: Rob Oo via Fickr

Laat je vastleggen op camera
Als je je altijd al in traditionele Nederlandse klederdracht hebt willen kleden en wilt poseren voor een familiefoto, dan kun je dat doen in het Cameramuseum – en meer te weten komen over de geschiedenis van de fotografie.

Waar te verblijven
We verbleven in Hotel Mondragon aan de Oude Haven, in een grote, comfortabele kamer met een uitstekend ontbijt – eieren op bestelling klaargemaakt, in plaats van te stollen op een verwarmd dienblad – dat bij de prijs was inbegrepen. Het hotel biedt zijn gasten tussen 16.00 en 18.00 uur ook een gratis cocktail aan in de cocktailbar.

Er is voldoende keuze uit andere verblijfplaatsen, allemaal in de oude stad, maar als u tijdens het hoogseizoen een bezoek wilt brengen, zorg er dan voor dat u vroeg boekt.

Waar te eten
Nogmaals, als u een zomerweekendbezoek plant, zorg er dan voor dat u een plek reserveert om te dineren. We werden zelfs gewaarschuwd dit te doen tijdens een regenachtig weekend in februari.

Er zijn veel leuke eettentjes in het centrum met terrassen met uitzicht op de hoofdweg waar je hamburgers en pizza kunt krijgen. We hebben een heerlijk diner gehad met lokale oesters en vis in Restaurant de Beuze, dat erg populair is bij de lokale bevolking en veel redelijker geprijsd is dan zijn tegenhangers in de grote steden!

Binnen in café en winkel de Zeeuwse Hemel. Foto: Nederlands Nieuws

Voor de lunch richt de Zeeuwse Hemel zich op lokale producten en heeft een grote selectie foodiesouvenirs. Ze serveren in de zomer ook eten in de tuin en hebben boven kamers te huur.

Hoe daar te komen
De rit vanuit Amsterdam duurt ongeveer twee uur met de auto. Er is geen directe treinverbinding, dus als u gebruik maakt van het openbaar vervoer, moet u in Goes of Rotterdam overstappen op een streekbus.

Nog iets anders
Parkeren in het stadscentrum is gereserveerd voor de lokale bevolking, maar er is voldoende parkeergelegenheid voor bezoekers aan de rand van het oude centrum. Op zondag is er in de wintermaanden weinig open.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *