Press ESC to close

Nederlandse tieners hebben meer problemen, maar de meesten wenden zich tot hun ouders voor hulp

Nederlandse tieners praten meer over hun problemen met ouders en vrienden dan hun leeftijdsgenoten in andere landen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek naar het welzijn van adolescenten.

De geestelijke gezondheid onder tieners van 11 en 16 jaar verslechtert wereldwijd, vooral onder meisjes, volgens de laatste editie van de Health Behavior in School-aged Children (HBSC)-enquête. Ongeveer 280.000 kinderen uit 44 landen namen deel aan het onderzoek.

“Er is goed en slecht nieuws”, zegt Gonneke Stevens, de Nederlandse hoofdonderzoeker en hoogleraar jeugdgezondheidszorg tegen de NRC.

Het slechte nieuws is dat de geestelijke gezondheid van tieners aanzienlijk is verslechterd vergeleken met het vorige onderzoek in 2017, zei Stevens. Zo’n 56% van de meisjes heeft meer psychosomatische klachten zoals hoofdpijn en depressie, een stijging van 13%. Bij jongens is dit cijfer gestegen van 29% naar 34%. “We zien hetzelfde over de hele linie in Europa”, zei Stevens.

Een deel van de stijging houdt verband met de pandemie, toen het onderzoek plaatsvond, maar het is niet het enige probleem dat tieners ervaren. De melding van schoolwerkdruk is bijna verdrievoudigd in de twintig jaar dat het onderzoek wordt uitgevoerd.

Het goede nieuws is dat Nederlandse tieners niet in stilte lijden. Ongeveer 87% van de jongens en 75% van de meisjes zei dat ze het gemakkelijk vonden om met hun ouders over hun problemen te praten.

Slechts 7% van de jongens en 15% van de meisjes zei dat ze zich de afgelopen twaalf maanden eenzaam hadden gevoeld, vergeleken met 10% en 21% van hun leeftijdsgenoten in andere landen.

Waarom Nederlandse kinderen betere sociale relaties hebben, maakte geen deel uit van het onderzoek, maar is al twintig jaar een onderdeel van het onderzoek, aldus Stevens.

“Wij vinden dat het bij de Nederlandse cultuur hoort. Uit ander onderzoek weten we dat het vertrouwen in anderen relatief hoog is en dat relaties niet erg hiërarchisch zijn. Dat zou wel eens de basis kunnen zijn voor goede sociale relaties”, zegt ze.

Goede sociale relaties zijn essentieel voor de geestelijke gezondheid, zei Stevens. “Acceptatie van anderen, ouders, vrienden, leraren, bepaalt in grote mate het welzijn.”

Een ander belangrijk verschil met andere tieners over de hele wereld is het effect van sociale media. Het gebruik ervan is intensief, zo blijkt uit het onderzoek. Maar verslavingssymptomen, zoals er volledig in opgaan of conflicten over het gebruik ervan, worden in Nederland slechts door 4,1% van de jongens en 6,7% van de meisjes genoemd, bijna de helft van het internationale gemiddelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *